Осуђивани доктор Ловре запослен у Хитној помоћи

ГС
Осуђивани доктор Ловре запослен у Хитној помоћи

Хирург Маринко Ловре, који иза себе има двије правоснажне осуђујуће пресуде, од чега је, у првом случају, за примање мита кажњен новчаном казном, а другу је "одлежао" у затвору након што је пацијенткињи грешком одстранио јајник, запослио се у Дому здравља Котор Варош, као љекар у Хитној помоћи.

То су нам потврдили и пацијенти ове здравствене установе, који се питају како је могуће да, како кажу, он још увијек ради тај посао.

"Не знам од када ради код нас, али ми је било чудно. Видјела сам да га однекуд познајем, а онда сам се сјетила да је то доктор Ловре. Чудно ми је то што је он почео радити код нас, те под којим условима, с обзиром на његову прошлост", рекла је једна пацијенткиња за "Независне новине".

А његова прошлост је, и те како, позната бројним пацијентима. Пацијенткињи је, подсјетимо, 26. јула 2014. године у приједорској болници, осим упаљеног слијепог цријева, без оправданог медицинског разлога одстранио и јајник.

За несавјесно пружање љекарске помоћи правоснажно је осуђен на годину дана затвора и казну је одслужио у Казнено-поправном заводу Бањалука на Туњицама.

И то му није била прва пресуда, јер је раније правоснажно осуђен због примања мита, и то на новчану казну. Он је, како је у тој пресуди наведено, од Суље К. узео мито од 500 евра како би сачинио лажни налаз.

Да је др Ловре имао проблематично понашање знају у Дому здравља Котор Варош, али су им, тврде, руке биле везане. Запослили су га, кажу, прије неколико мјесеци, али на одређено вријеме.

Владимир Бибић, директор Дома здравља Котор Варош, каже да им је требао љекар у Хитној помоћи и да су расписали конкурс.

"Човјек се пријавио, испуњава све услове. Ја сам то провјеравао и у Министарству, он нема забрана. Нама се он једини и пријавио на конкурс, нисмо га могли одбити, жалио би се и имали бисмо проблем", рекао је Бибић.

Примили су га, додаје, на одређено вријеме, те се уговор продужава мјесец по мјесец, јер им се неки љекари требају вратити са специјализације.

"Не ради он овдје као хирург, него као љекар опште праксе. Он је 'чист', чак сам звао и Министарство, може радити и као хирург. Мене је био мало страх како ће реаговати народ, искрено. Али нама су везане руке. Ми смо у проблему кад је у питању породична медицина и хитна, неће то више нико да ради. Све више упадамо у тај проблем. А ми морамо имати хитну помоћ 24 сата", жали се директор Дома здравља Котор Варош.

На питање да ли се неко од пацијената жалио на понашање Ловре, Бибић одговара да је ситнијих жалби било, те да је с њим у пар наврата и разговарао.

"Да га браним, нећу, немам обавеза ни према коме. Ми смо њега узели да одржимо процес рада. Он је сам себи кројио пут. Ја нисам улазио у то што се дешавало. Оно што је мене занимало је да ли човјек испуњава услове. Он је испуњавао све услове за рад", каже Бибић.

Са доктором Ловром нисмо успјели ступити у контакт, јер нам се на његов ранији број јавила непозната жена која каже да то није његов број. На наша питања из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, те из Коморе доктора медицине Републике Српске, нису одговорили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана