Осуђеници у РС казну затвора моћи ће замјенити друштвено корисним радом

Срна
Осуђеници у РС казну затвора моћи ће замјенити друштвено корисним радом

Бањалука - Починиоци лакших кривичних дијела који добију казну затвора до године, ускоро ће моћи ову казну замијенити за друштвено користан рад.

Помоћник министра правде Перо Дуњић истакао да се рад у јавном интересу примјењују свуда у региону, а ускоро ће то бити могуће и у Републици Српској. Он је појаснио да је рад у јавном интересу врста алтернативне мјере која представља једну од кривичних санкција које се могу изрећи починиоцу кривичног дјела.

- Чланом 70 Кривичног законика РС дефинише се да надлежни суд, на захтјев осуђеног, казну затвора до једне године може замијенити радом у јавном интересу. Рад у јавном интересу према законским прописима не може бити краћи од 60 часова, нити дужи од 360 сати – рекао је Дуњић и додао да је у питању  рад који неће вријеђати достојанство осуђеника, те да лица неће добијати никакве накнаде.

Инспектор за надзор над радом казнено-поправних установа РС Ненад Миркоњ истакао да ће осуђеници рад у јавном интересу моћи обављати код јавних и приватнх предузећа које се баве дјелатностима из области хуманитарног рада, комуналних послова, послови из области рударства, енергетике, управљања отпадом, уређење путева, шума, вода и слично.

- Прије самог упућувања осуђеника на извршење рада у јавном интересу министар правде ће расписати јавни позив на који ће пријављивати правни субјекти. Јавни позив је већ у припреми и ускоро ће бити објаљен- рекао је Миркоњ и додао да ће осуђњеници рад у јавном интересу обављати у мјесту пребевилашти. А.Ј.Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана