Остојић: Очекивана Одлука владе о висини основице за борачка примања

Срна
Остојић: Очекивана Одлука владе о висини основице за борачка примања

БАЊАЛУКА - Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић изјавио је Срни да је очекивана одлука Владе Републике Српске у вези са дефинисањем износа основице за обрачун борачких примања за ову годину.

 "Износ основице за личне и породичне инвалиднине, мјесечни и годишњи борачки додатак за БОРС не представља новост, јер се њихова висина знала још прије два мјесеца приликом усвајања буџета Републике Српске за ову годину", рекао је Остојић и напоменуо да је и приликом расправе о овом питању у парламенту Српске пренио незадовољство БОРС-а на укупно планирана средства за борачка примања.

Он је истакао да ова примања нису била ни приближно довољна за рјешавање захтјева које је Скупштина БОРС-а упутила надлежним институцијама.

Када је ријеч о дефинисању основице за обрачун личних и породичних инвалиднина, Остојић каже да је она је у номиналном износу увећана за око 100 КМ у односу на основицу из друге половине протекле године.

"Колики је њен процентуални износ у односу на просјечну плату из прошле године још не можемо рећи док Републички завод за статистику не утврди и објави податак о просјечној плати за 2022. годину", напоменуо је Остојић.

Он је навео да се, према расположивим подацима, може закључити да ће утврђени проценат основице остати на нивоу из друге половине прошле године.

"Ово значи да ће се у току текуће године морати учинити додатни напор у смислу још једног повећања висине основице за обрачун, чиме би био увећан и проценат по коме се она одређује и тако наставио напредак у позитивном правцу", истакао је предсједник БОРС-а.

Остојић сматра да се показао потпуно погрешан и неодржив тренутни концепт права из којих произилазе новчана примања за демобилисане борце у виду годишњег и мјесечног борачког додатка, као и посебних материјалних давања за незапслене социјално угрожене демобилисане борце млађе од 60 година у висини мјесечног борачког додатка, те ад хок интервенције кроз једнократне помоћи.

Према његовим ријечима, у овом погледу неопходно је дефинисати и нормативно, односно формално-правно уредити системско и трајно одрживо рјешење кроз јединствен борачки додатак за три борачке категорије.

Остојић је најавио да ће за мјесец дана бити одржана сједница Скупштине БОРС-а чије ће одлуке и наредни кораци у многоме зависити од наставка разговора са надлежним институцијама Републике Српске и постигнутим резултатима у вези са рјешавањем захтјева Скупштине који се односе на побољшање статусног и материјалног положаја борачких катергорија.

Влада Републике Српске донијела је јуче одлуку о висини основице за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата у износу од 793,02 КМ. То представља повећање основице за 13,5 одсто у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун примања предвиђених Законом у претходној години, која је износила 698,70 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана