Основну школу похађа 1.500 ученика који одступају од типичног развоја

Срна
Основну школу похађа 1.500 ученика који одступају од типичног развоја

БАЊАЛУКА - У Републици Српској усвојени су различити механизми подршке дјеци са сметњама у развоју, те основне школе у Српској похађа 1.500 ученика који одступају од типичног развоја, рекла је помоћник министра просвјете у културе Републике Српске Наташа Цвијановић.

Цвијановићева је навела да се механизми подршке односе на детекције, рану интервенцију, као и укључивање дјеце у предшколске установе и основне школе.

"Од 1.500 ученика одступају од типичног развоја, а похађају основне школе, трећина има своје асистенте", рекла је она прије почетка конференције о активностима подршке укључивању у образовне установе дјеце са сметњама у развоју.

Она је навела да у предшколским установама у Српској има 86 дјеце која имају налаз и мишљење Комисије за процјену потреба и усмјеравања дјеце и омладине са сметњама у развоју, док је око 120 дјеце на опсервацији.

Цвијановићева сматра да велику подршку овој категорији дјеце представља и Закон о предшколском васпитању и образовању, којим је дефинисано да дјеца са сметњама у развоју имају бесплатно похађање вртића.

"Постоје различита системска рјешења којима се покушава унаприједити сегмент у систему образовања и васпитања који се односи на дјецу са сметњама у развоју", рекла је Цвијановићева.

Шеф канцеларије за образовање при канцеларији Уницефа Сања Кабил рекла је да данашња конференција представља завршницу пројекта "Подршка инклузивном образовању употребом асистивних технологија".

"Протеклих више од годину дана успјели смо да одређени број наставника обучимо да користе асистивне технологије, како би побољшали окружење за учење и развој не само дјеце са сметњама у развоју, него и све дјеце", рекла је Кабил.

Она је истакла да треба наставити јачање мултисекторске сарадње, као и алокацију буџетских средстава која треба да прате све те активности.

Васпитач у вртићу "Чика Јова Змај" из Фоче Сања Продановић рекла је да су васпитачи и просвјетни радници у протеклих годину дана имали прилику да у оквиру пројекта о асистивним технологијама јачају своје компетенције.

"Искористићемо ову прилику да покажемо добар примјер из праксе, односно како смо у нашем вртићу примијенили знање које смо усвојили с циљем јачања вјештина дјеце са сметњама у развоју", рекла је Продановићева.

Она је истакла да дјеца са сметњама у развоју требају подршку цијелог друштва, како би остварила потенцијал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана