Оснивање клинике за кардиохирургију круна здравственог система Српске

Срна
Оснивање клинике за кардиохирургију круна здравственог система Српске

БАЊАЛУКА - Оснивање Клинике за кардиохирургије на Универзитетском клиничком центру (УКЦ) представља круну здравственог система у Републици Српској, поручио је данас министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Шеранић је, поводом годину дана рада Кардихирургије, изјавио да обезбиједити крв кроз Завод за трансфузију и координисати активности са болницама у цијелој Републици Српској значи велики успјех.

- Честитам директору УКЦ-а Влади Ђајићи и начелнику Клинике за кардиохирургију Николи Шоботу на истрајности да визија коју смо поставили 2017. године добије стварне облике и да данас можемо изаћи са значајним резултатима - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је захвалио представници из Србије на пружању континуиране подршке у школовању кадра из Српске и збрињавању пацијената.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да су се рад, труд и енергија свих доктора и руководства ове здравствене установе претворили у оно што је најважније за грађане Српске, а то је Клиника за кардиохирургију.

- Свакодневно спашавамо животе наших становника. Хвала Министарству здравља, руководству Српске, колегама са Дедиња и Сремске Каменице - рекао је Ђајић.

Начелник Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Српске Никола Шобот сматра да је ова клиника оправдала своје постојање путем више од 200 успјешно изведених операција.

- Пацијентима смо пружили лијечење у њиховој установи и код њихове куће и ово је само први корак, иако је био тежак, али и велики успјех, те подстрек за даље напредовање - каже Шобот.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Александар Реџек честитао је на успјешно спроведеном пројекту, те додао да је пружена несебична подршка како би се љекарима и медицинским сестрама омогућило да раде квалитетан посао.

- Оснивање Клинике за кардиохирургију у Српској представља заједнички резултат свих нас и можемо бити поносни на то - навео је Реџек.

Замјеник управника Клинике за кардиохирургију Институт “Дедиње” Петар Луковић је навео да је пројекат Кардиохирургије значајан за регион, као и да се на овај начин гради сјајна клиника која ће у будућности бити потпуно аутономна.

Од отварања Клинике за кардиохирургију до сада је успјешно изведено више од 220 кардиохиоруршких захвата. Операције су изведене уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине Сремска Каменица. Ове операције укључују хируршку реваскуларизацију миокарда, оперативно лијечење валвуларних болести срца, те најновије методе хируршког лијечења срчане болести.

Из УКЦ-а раније су саопштили да је стопа морталитета испод један одсто, док је становницима Републике Српске обезбијеђена врхунска здравствена услуга на нивоу европских и свјетских центара. Пацијенти не одлазе у иностранство на сложене захвате, а смањени су трошкови породица пацијената, као и трошкови Фонда здравственог осигурања Српске.

У наредном периоду наставља се са набавком најсофистицираније опреме, едукацијом кадра широм Европе и унапређивањем услуга, с циљем пружања што боље здравствене заштите.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана