Оскрнављено спомен-обиљежје настрадалим за вријеме турског терора

Срна
Оскрнављено спомен-обиљежје настрадалим за вријеме турског терора

САНСКИ МОС - У селу Липник у Санском Мосту вандали су оскрнавили спомен-обиљежје у облику крста, које датира из турског периода и о свему је обавијештена полиција, рекао је за Срну парох липнички Зоран Травар.

Свештеник Травар истакао је да у овом селу, нажалост, данас нема ниједног Србина.

"Овдје су пострадали мјештани села 1835. године тако што су набијени на колац само зато што је од тадашњег бега страдао пас", рекао је парох Травар.

Према његовим ријечима, бег је послао војску да похвата људе који су тада жњели на њивама и тражио је четворицу млађих људи да му доведу да их набије на колац. Свештеник Травар каже да је управо оскрнављен споменик четворице Линичана.

Он је подсјетио и на причу о вијерности липничких кумова што се директно веже за свирепо пострале Липничане. Мајдански капетан Дервиш-бег Церић прогањао је султанове и своје противнике међу крајишким муслиманима, а често је терорисао Србе у Липнику.

Срби једном у самоодбрани убију беговог пса, што је Дервиш-бег Церић искористио да ухвати четворицу Срба и да их осуди набијањем на колац. Забиљежено је да је зла судбина задесила Николу Зеца, Тривуна Микића, Тривуна Вукића и Петра Гаврића. Гаврић затражи од бега да га накратко пусти да оде до куће и опрости се са породицом, што је он прихватио под условом да нађе замјену која ће бити гаранција да ће се вратити на стратиште или ће тај други бити набијен на колац.

За замјену се јави кум Петра Гаврића. Петар оде кући, опрости се са породицом и врати да буде сурово погубљен. Од тада је, као изузетно морална поука, настала изрека: "Буди вјеран као липнички кум!" или "Буди од ријечи као липнички кум!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана