ОС БиХ: Проблеми због статуса и ниских плата војника

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО- У вођењу персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ евидентни су бројни проблеми што се прије свега односи на статус професионалних војних лица, ниске плате, посебно војника, истакнуто је данас на конференцији у Сарајеву посвећеној Годишњој анализи управљања персоналом у сегменту одбране.


На конференцији је речено да се проблеми односе и на велики одлив стручних кадрова који одлазе незадовољни ниским стандардом у односу на друге сегмента друштва, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Асим Сарајлић током обраћања учесницима Годишње анализе нагласио је да се што прије требају одвојити буџетска средства за повећање плата професионалних војних лица.

"Одржавање потребног нивоа борбене спремности, занављање и подмлађивање војничког и официрског кадра треба да буду приоритет", рекао је Сарајлић и међу приоритете сврстао и припрему и доградњу нормативно-правних аката, с циљем побољшања услова живота и рада у Оружаним снагама БиХ.

Он је најодговорније у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ позвао на сарадњу са Заједничком комисијом за одбрану и безбједност, чији чланови, како је рекао, желе помоћи у превазилажењу актуелних проблема у вези с висином примања професионалних војних лица.

Сарајлић је најавио да ће чланови Заједничке комисије крајем овог мјесеца кренути у обилазак јединица и команди Оружаних снага БиХ с циљем да се непосредно упознају са стањем у сектору одбране, наводи се у саопштењу.

На конференцији, коју је организовално Министарство одбране у Савјету министара, осим прдставника тог министарства, учествовали су и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић, као и најодговорнији генерали и официри Оружаних снага БиХ, са замјеником начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојком Кнежевићем на челу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана