"Оптимисти" лани подијелили готово сто хиљада оброка

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР - Удружење грађана "Оптимисти" из Приједора лани је подијелило готово 100.000 оброка у јавној кухињи коју у граду на Сани води већ шесту годину, изјавио је Срни Зијад Чанић из овог удружења.

Чанић је захвалио Министарству трговине и туризма и Влади Републике Српске за 13.500 КМ одобрених "Оптимистима" као помоћ за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено-хигијенских пакета, као и граду Приједору за, како је оцијенио, изузетно добру сарадњу. "Свака донација је добро дошла, и робна и новчана. Сви смо свједоци тешке економске ситуације и великих потреба које су увијек изнад реалних могућности", истакао је Чанић.

Он је подсјетио да од оснивања ова јавна кухиња ради за кориснике које одреди Центар за социјални рад Приједор, а преко тога у складу са расположивим донацијама. Чанић је истакао да је 2020. године и Градска управа Приједор донијела одлуку о услузи јавне кухиње, чиме је ова област први пут регулисана у складу са Законом о социјалној заштити Републике Српске. Према овој одлуци, право на услугу јавне кухиње могу остварити корисници права на новчану помоћ, хронично обољела лица која живе сама без редовних мјесечних примања, бескућници, као и сва лица за која се на основу приложене документације и стручног увида у породичне и личне прилике у којима лица живе, процијени да се налазе у стању социјалне потребе и да не могу на други начин обезбиједити оброк.

Процедуру и начин остваривања права на услугу јавне кухиње утврђује Центар за социјални и доставља их Одјељењу за друштвене дјелатности града Приједора, а на основу објављеног јавног позива који се расписује у првом кварталу текуће године, град врши избор пружалаца услуге јавне кухиње. "Пријавили смо се на јавни позив и прошле и ове године. У овој години имамо 164 корисника који су испунили услове прописане овом одлуком, али према одлуци нашег управног одбора имамо и додатних 46 корисника који су веома тешког материјалног стања, углавном старије особа, са минималним примањима која добрим дијелом морају дати за лијекове, тако да дневно припремамо 210 оброка", рекао је Чанић Срни.

Према његовим ријечима, за 36 породица које живе изван града достављају се пакети помоћи једном мјесечно, у овој години сваког мјесеца се за по пет корисника уплаћује по 50 КМ за струју, а 2.000 КМ ове године издвојиће се за набавку лијекова онима којима је најпотребније. "У овој години ћемо у априлу у мјесецу рамазана припремити 1.000 ифтара у договору с мјесним заједницама, у јулу ћемо подијелити 400 курбана, очекујемо камион робе као помоћ из дијаспоре и задатак смо себи дали да у овој години завршимо кров вишечланој породици Томић", најавио је Чанић. Он је подсјетио да "Оптимисти" имају пекару у насељу Пећани у којој су цијене за вишечлане породице са Поносним картицама "три плус" за 30 одсто ниже, као и да је ово удружење било једино које је радило на почетку пандемије и снабдијевало храном грађане који су били смјештени у карантинима на више локација у Приједору. "Тада смо припремили и испоручили више од 9.000 оброка. По уговору са Градском управом из буџета града суфинансирање је било 2,50 КМ по оброку.

Данас је то 2,60 КМ што је било најниже што смо могли понудити, с обзиром на константан раст цијена. Наше учешће је 1,40 КМ по оброку, односно укупна цијена оброка је четири КМ", појаснио је Чанић. У Приједору раде двије јавне кухиње, а отварање прве иницирали су овдашњи гимназијалци 2010. године прикупљањем потписа суграђана. Непуну годину касније Хришћанска хуманитарна организација "Хљеб живота" подијелила је прве оброке у првој јавној кухињи у граду на Сани, а од 2013. то чини и у Љубији. Крајем 2016. године другу јавну кухињу отворило је Удружење "Оптимисти".

За суфинансирању јавних кухиња у буџету града за прошлу годину било је планирано 120.000 КМ, а ребалансом је тај износ увећан на 150.000 КМ, колико износи и план буџета за ову годину. Законом о социјалној заштити Републике Српске предвиђено је да, осим права утврђених овим законом, јединица локалне самоуправе може да утврди и друга права и услове и критеријуме за њихово остваривање, а једно од проширених права јесте и јавна кухиња. Прво проширено право које је у складу са Законом о социјалној заштити град Приједор уредио одговарајућим актима била је персонална асистенција за лица са инвалидитетом 2019. године, годину касније услиједила је и услуга јавне кухиње као друго проширено право које се суфинансира из буџета града. Влада Републике Српске недавно је обезбиједила више од 318.000 КМ за хуманитарна удружења и социјално-угрожена лица Републике Српске, у оквиру помоћи за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено–хигијенских пакет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана