Општина Петрово забранила паљење ватре, изазивачима пожара слиједе казне

Srna
Foto: vikipedia

ПЕТРОВО - Начелник општине Петрово Озрен Петковић издао је наредбу о забрани паљење ватре у шуми и у њеној близини и на мјестима која нису за то предвиђена и адекватно обезбијеђена, као и за паљење корова и другог пољопривредног отпада, без претходног обавјештавања ватрогасаца и предузимања превентивних радњи на спречавању ширења ватре.

Петковић је навео да је Законом о заштити од пожара јасно дефинисано да ће казном од 100 КМ до 1.000 КМ бити кажњено лице које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и ако не предузме све неопходне радње, с циљем спречавања ширења ватре.

Он је упозорио да ће се поступати по закону, јер апели очигледно не дају резултате код појединаца.

У наредби су дата и упутства о превентивним мјерама и за поступање у случају избијања пожара.

Наредбом је посебно наглашено да ће, уколико нису предузете претходне мјере, а проузрокован је пожар, против починиоца бити предузете истражне радње и мјере у складу са законским прописима.

Добровољна ватрогасно-спасилачка јединица Петрово од почетка ове године имала је 15 интервенција, од чега је 11 било гашење пожара узрокованих паљењем корова, што је за 50 одсто више у односу на исти период прошле године, саопштено је из Општинске управе Петрово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана