ОПРЕЗ: Вјештачка интелигенција моћно оружје у рукама хакера!

Анита Јанковић Речевић
ОПРЕЗ: Вјештачка интелигенција моћно оружје у рукама хакера!

БАЊАЛУКА - Правни оквир којим би била регулисана употреба вјештачке интелигенције у Републици Српској, али и другим дијеловима свијета још не постоји, због чега су грађани и институције увелико изложени ризику од злоупотреба, а једини начин заштите је лични опрез у онлајн заједници, гдје су преваре и најучесталије.

Иако је вјештачка интелигенција револуционарно утицала на различите индустрије, у Агенцији за информационо-комуникационе технологије РС кажу за “Глас“ да ова брзорастућа технологија у великој мјери може бити коришћена за креирање фалсификованих информација и манипулисање дигиталног садржаја, што даље може довести до дезинформисања јавности, чији је циљ нарушавање повјерења у институције те у правна или физичка лица. Такође савремени сајбер напади, наводе у Агенцији, у већој или мањој мјери су потпомогнути технологијама вјештачке интелигенције, што захтијева све софистициранију заштиту.

- Због свих тих фактора важно је да ова област буде детаљније истражена и правно регулисана, односно да би биле умањене пријетње и смањен ризик за грађане и институције од потенцијалних злоупотреба коришћења технологија. На институционалном нивоу Српска је свјесна важности заштите грађана од негативних изазова вјештачке интелигенције и за сада пажљиво пратимо трендове и законске регулативе у свијету, укључујући концепт “АИ аид”, који се односи на примјену ове технологије у правним процесима - нагласили су у Агенцији.

Према њиховим наводима, ни на глобалном нивоу још не постоје потпуно развијени и усвојени правни оквири за регулисање ових технологија, иако је све масовније у употреби.

- Циљ је креирање правних и регулаторних оквира који ће регулисати коришћење вјештачке интелигенције, али и дефинисати њену употребу на етички и правно исправан начин. Многе земље су у фази ревизије постојећих регулаторних оквира да би дефинисале ову област - додају у Агенцији.

Наводе да у контексту злоупотребе вјештачке интелигенције у области сајбер безбједности жртве преваре могу бити практично сви.

- Појединци могу постати жртве фалсификованих е-порука и лажних веб страница које користе наведене технологије за крађу личних података, а манипулација је могућа и путем аутоматизованих превара и “деепфаке” садржаја. Предузећа и други пословни субјекти могу трпјети штету од напада у којима је вјештачка интелигенција коришћена за аутоматизацију фишинг напада и развој напредног малвера - појашњавају у Агенцији.

Да би умањили ризике и пријетње од криминалних група и злонамјерних појединаца који вјештачку интелигенцију користе за преваре у Агенцији за информације технологије грађанима Српске савјетују да буду опрезни.

- Треба бити веома опрезан при отварању е-порука и прикачених датотека од непознатих пошиљалаца, јер злонамјерници могу вјештачку интелигенцију искористити за стварање реалистичних фалсификата. Такође редовно ажурирање софтвера и коришћење јаке лозинке са двоструком аутентификацијом може значајно побољшати сигурност - рекли су у Агенцији и савјетовали грађанима да буду веома пажљиви и приликом дијељења личних података на друштвеним мрежама, јер се могу користити за нападе.

Институције

У Агенцији за информационо-комуникационе технологије РС истичу да институције и владине агенције могу бити изложене нападима који манипулишу јавним мњењем или нарушавају рад критичних система.

- И финансијске институције су такође у опасности од напада у којима се користи вјештачка интелигенција за фалсификовање трансакција, а здравствени сектори могу бити жртве крађе медицинских података. Сви ови ризици наглашавају потребу за развојем и примјеном адекватних мјера заштите у сфери злоупотреба - нагласили су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана