Опада број новооткривених пацијената заражених HIV-ом

А. Ј.
Опада број новооткривених пацијената заражених HIV-ом

Бањалука - Број новооткривених случајева инфицираних вирусом HIV/AIDS у РС је од 2012. године у наглом опадању, а до сада је регистровано 96 заражених, од којих је 18 умрло, речено је јуче на јавном часу у Бањалуци организованом поводом Свјетског дана борбе против сиде.

Специјалиста епидемиологије и професор на Медицинском факултету у Бањалуци Јања Бојанић каже да је ове године у РС једна особа умрла од ове болести, те да су Институту за јавно здравство пријављена два HIV позитивна лица и једно обољело од сиде.

- Од 2008. до 2012. године број обољелих у Српској је имао значајну тенденцију раста и у 2012. смо имали највећи број новооткривених, након чега је услиједио пад броја заражених - рекла је Бојанићева и прецизирала да највише оболијевају особе у доби од 30 до 39 година и од 20 до 29.

Шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци Горан Вукмир каже да је Глобални фонд од 2006. године до данас за борбу против HIV/AIDS-а и туберкулозе у БиХ уложио 40 милиона долара, те нагласио да БиХ има најнижу преваленцу овог обољења у региону и једну од најнижих у цијелој Европи.

Према подацима Свјетске здравствене организације у 2014. години забиљежено је 36,9 милиона људи који живе са HIV/AIDS-ом од којих су 17,4 милиона жене, а 2,6 милиона дјеца до 15 година.

Директор агенције УНAIDS Мишел Сидибе каже да више од 15,8 милиона обољелих од сиде широм свијета добија третман који им продужава живот и да треба да буду уложени додатни напори да се до 2030. године оконча епидемија ове болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана