Омогућити извоз пелета у периоду од 60 дана

Срна
Омогућити извоз пелета у периоду од 60 дана

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву представнике Привредне коморе Федерације БиХ /ФБиХ/, које је информисао да је упутио Савјету министара приједлог одлуке о измјенама одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета.

Министар је истакао да је приједлог ове одлуке израђен на основу закључка Владе Републике Српске, која је од Савјета министара затражила да се домаћим произвођачима дозволи извоз пелета на инострана тржишта у периоду од 60 дана, саопштено је из ресорног министарства.

Кошарац је рекао да је приједлог о укидању забране извоза пелета подржала и Подручна привредна комора Бањалука, уважавајући захтјеве привредне заједнице и чињеницу да је потражња смањена јер су задовољене потребе домаћег тржишта за овом сировином.

"Сматрамо да је ријеч о оправданом захтјеву, јер желимо да изађемо у сусрет потребама привредне заједнице. Стога смо опредијељени да измијенимо одлуку о забрани извоза пелета на начин да компанијама које се баве спољнотрговинским прометом омогућимо да у периоду од 60 дана реализују уговорене послове у иностранству", поручио је министар спољне трговине.

Он је нагласио да ће се, након истека поменутог периода, ићи у правцу увођења извозних ограничења на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведеног пелета и огревног дрвета.

На састанку је разговарано о актуелним привредним темама и стању у коморском систему у БиХ, као и о могућности продужења важења Одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила, будући да рок примјене ове одлуке истиче 31. децембра.

Кошарац и представници Привредне коморе ФБиХ заједнички су оцијенили да је потребно дефинисати стандарде и усвојити одлуку о квалитету нафтних течних горива, будући да је то један од услова за чланство у Свјетској трговинској организацији. 

 

Саговорници су размијенили мишљење и о стању у Спољнотрговинској комори БиХ, те нагласили потребу унапређења коморског система у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана