Омогућено издавање преносивих регистарских таблица: Колико коштају и како их добити

Срна
Омогућено издавање преносивих регистарских таблица: Колико коштају и како их добити

БАЊАЛУКА - Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ унаприједила је функционалност система за издавање регистарских таблица тако да надлежна министарства могу без проблема издавати преносиве регистарске таблице, саопштено је из ове агенције.

Преносиве таблице су црвене боје и издају се правним или физичким лицима – предузетницима и могу се користити за аутомобиле који се возе на тестну вожњу, поправку, технички преглед, до мјеста продаје или излагања, атестирања или чувања.

Издају их кантонална министарства унутрашњих послова у Федерацији БиХ /ФБиХ/, Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Одјељење за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ, а висина новчане накнаде за издавање и кориштење преносиве регистарске таблице износи 20 КМ.

У возилу на којем се налазе преносиве регистарске таблице, а учествује у саобраћају, мора се налазити потврда о регистрацији за преносиве регистарске таблице, исправа о осигурању од аутомобилске одговорности за те таблице и потврда о кориштењу таблица које су на возилу.

Примјена ових таблица поједностављује купопродају аутомобила и спречава ризик од ненаплаћених удеса за возила која су нерегистрована учествовала у саобраћају.

Издавање таблица омогућено је у складу са законом БиХ и Правилником о регистровању возила, уз подршку ИДДЕЕА.

У Правилнику је прецизирано да се захтјев за издавање преносивих таблица за возило подноси полицијској станици према сједишту правног или физичког лица - предузетника, а потом надлежни орган доноси рјешење којим се одобрава издавање преносивих таблица у складу с регистрованом дјелатношћу подносиоца захтјева.

Из Агенције су подсјетили да је Савјет министара почетком ове године, на приједлог Министарства цивилних послова, донијело Правилник о цијени докумената о возилу и цијени ознака за обиљежавање возила, којим се дефинише висина накнаде за регистрацију и кориштење преносивих регистарских таблица.

ИДДЕЕА је дорадила функционалности система односно базе података и тако су створени технички предуслови за увођење преносивих таблица у употребу. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана