Омикрон поново хара Српском!

Данијела Бајић
Омикрон поново хара Српском!

БАЊАЛУКА - Амбуланте породичне медицине широм Српске посљедњих дана врве од пацијената са респираторним инфекцијама, међу којима је највише оних са симптомима “ковида” за шта је, према ријечима љекара, заслужна сезона годишњих одмора.

Ново ширење вируса корона љекаре у Српској, како тврде, није изненадило, јер су представници Свјетске здравствене организације (СЗО) још у мају упозорили да Европом хара нови сој те да је било само питање времена када ће се и код нас повећати број заражених.

Према европским извјештајима, доминантно циркулише омикрон сој који се лабораторијски прати као и остале варијанте вируса.

Инфектолог у Болници Зворник Сандра Мићић истакла је за “Глас Српске” да се све чешће јављају пацијенти са обостраном упалом плућа и захтијевају неки вид кисеоничке подршке.

- Такве пацијенте тестирамо на “ковид” и грип и то искључиво оне који дођу на одјељење под упалом. На грип нисмо имали позитивних резултата, док је на “ковид” био позитиван сваки тестирани пацијент у протеклом периоду. Дешавало нам се да у протекле двије-три седмице међу пацијентима буде и оних који дођу са љетовања са високом температуром, уз кашаљ и са губитком мириса и укуса. Оно што је важно јесте то да за сада није било тежих клиничких слика - казала је Мићићева.

Додала је да пацијената са сличним симптомима нису имали у протеклим мјесецима.

- Вирус корона тренутно је на првом мјесту код нас кад су у питању респираторне инфекције. Број пацијената са симптомима вируса корона, наравно, није велики као што је био 2020. године, али свакако је у порасту у односу на прије пет-шест мјесеци - рекла је Мићићева.

Она је позвала грађане да се придржавају прописаних мјера те да приликом уласка, између осталог, у здравствене установе носе маске и што чешће дезинфикују руке.

Да је повећан првој пацијената са симптомима вируса корона тврде и у Дому здравља Бањалука. Специјалиста епидемиологије у овој здравственој установи Весна Лучић Самарџија истакла је да је протекле седмице уочено повећано пријављивање позитивних лабораторијских налаза брисева на вирус корона.

- Из епидемиолошких анкета које спроводима можемо рећи да се најчешће ради о лакшим формама болести у којима доминира благо повишена температура, појачана секреција из носа, грлобоља, кашаљ, болови у мишићима, који уз симптоматску терапију пролазе за три до пет дана - казала је Лучић Самарџија.

Додала је да је за све који болују од неке заразне болести препорука да остану код куће и користе терапију коју је прописао надлежни љекар.

Специјалиста породичне медицине у бањалучком Дому здравља Наташа Пилиповић-Броћета истакла је да се, поред респираторних, пацијенти често јављају, између осталог, и због акутне цријевне инфекције, повреда и угриза инсеката.

- Најчешћи разлози респираторних инфекција са повишеном температуром, кихањем и кашљањем јесу боравак у климатизованим затвореним просторима и велика температурна разлика између спољне температуре и оне у затвореним просторима, потом конзумација хладних напитака као и нагло излагање организма ниским температурама ријечних вода - казала Пилиповић-Броћета.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бијељина Зоран Василић пораст броја пацијената са респираторним инфекцијама приписује високим температурама и потреби за расхлађењем, попут хладних напитака, купању у хладној води и слично, а не искључује ни могућност оболијевања од вируса корона.

- Тренутно не радимо тестирања на корону, јер нису таква ни упутства из Института. Углавном се ти пацијенти јављају телефоном и тако добију савјете љекара. Уколико евентуално дођу на преглед ми одрадимо стандардни преглед и класичну лабораторијску анализу - казао је Василић.

Специјалиста породичне медицине у добојском Дому здравља Загорка Благојевић Павловић каже да није изненађена повећањем броја пацијената са респираторним инфекцијама.

- Прије мјесец је СЗО, који прати епидемиолошку ситуацију, објавио је да је број вироза, између осталог, короне у великом порасту и било је очекивано да ће се оне ширити доласком годишњих одмора - казала је Благојевић Павловић.

Епидемиолошка ситуација

У Српској је у посљедњих седам дана вирус корона потврђен код 17 особа од 43 тестирана лабораторијска узорка и то у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС и у Болници “Свети Врачеви” у Бијељини, а није пријављен ниједан смртни случај, саопштено је из Института за јавно здравство РС. Вирус је потврђен код пет особа из Бањалуке, по двије из Добоја, Лакташа и Теслића и по једна из Братунца, Приједора, Прњавора, Српца, Станара и Зворника. У Српској је хоспитализовано 11 пацијената са посљедицама вируса корона, а до сада је потврђено 121.749 случајева, док је преминуло укупно 6.707 особа код којих је потврђен тест на вирус корона. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана