Омбудсман једном мјесечно у Зворнику

Срна
Омбудсман једном мјесечно у Зворнику

ЗВОРНИК - Омбдусман за дјецу боравиће у Зворнику једном мјесечно, произилази из Споразума о сарадњи који су данас потписали градоначелник Зоран Стевановић и замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске Гордана Рајић.

Рајићева је рекла да ће омбудсман радити сваког првог уторка у мјесецу у просторијама зворничке Градске управе, појаснивши да је пракса ове институције да тамо гдје постоји повећан број пријава или жалби настоји да буде више присутна.

Она је истакла да је Споразум потписан да корисницима буде олакшан приступ услугама које нуди омбудсман за дјецу, као и да је то доказ је да је град препознао значај ове институције, али и потребе дјеце и породице.

Замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић објаснила је да су најчешћи проблеми на подручју регије Бирач у вези са личним правима дјетета, прије свега правом одржавања контакта са оба родитеља, правом на здравље, на образовање, као и проблемима из висококонфликтних развода.

"У таквим ситуацијама треба да одржавамо сарадњу са центрима за социјални рад, са центрима за ментално здравље, као и свим другим релевантним институцијама, чиме ћемо допринијети и квалитетној сарадњи институције омбудсмана са овим установама", навела је Вуковићева.

Када је ријче о дјеци са сметњама у развоју, она је навела да се региструје одређен број проблема у вези са остваривањем њихових права, а то се тиче образовања, питање персоналних и педагошких асистената, а на остварење неких других права из области социјалне и дјечије заштите.

Стевановић је рекао новинарима да се потписивањем овог споразума на већи ниво подиже брига о најмлађим суграђанима.

"Очекујем да ће боравак омбудсмана једном мјесечно у Зворнику искориговати евентуалне недостатке у раду Центра за социјални рад са нашом најмлађом популацијом", рекао је Стевановић.

Он је подсјетио да је град ових дана обезбиједио нове просторије за Центар за социјални рад у којем ће бити и дневни центар за дјецу са посебним потребама, а све то, каже, доприноси вишем нивоу бриге и пружања услуга дјеци и њиховим родитељима. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана