Издат наранџасти метеоаларм за читаву БиХ, могуће и олујно невријеме

ГС
Издат наранџасти метеоаларм за читаву БиХ, могуће и олујно невријеме

САРАЈЕВО – Снажно невријеме, праћено грмљавином, градом и олујним вјетром који је чупао дрвеће погодило је синоћ БиХ, а слична ситуација очекује се и данас, најављују метеоролози.

Наиме, Федерални хидрометеоролошки завод (ФХМЗ) издао је за данас наранџасто упозорење за сјеверно, централно и источно подручје због могућих јаких пљускова праћених грмљавином и јаких удара вјетра те локалне појаве града.

Упозорење је издато за данас од 16:00 до сутра у 9:00 часова.

Како најављују, уз јачи пљусак може пасти 20-40 литара кише по метру квадратном, док су могући олујни удари вјетра брзине 55-75 км/х.

"Будите спремни на сметње, структурална оштећења и ризик за повреде од ишчупаних стабала и крхотина које носи вјетар. Прекиди у снадбијевању електричном енергијом су могући. За све додатне информације обратите се надлежним институцијама", наводе из ФХМЗ, преноси Фена.

И Републички хидрометеоролошки завод РС (РХМЗРС) најавио је да се данас током поподнева очекује развој облачности која доноси пролазну кишу и пљускове са грмљавином од запада, преко сјевера ка истоку, који би могао прерасти у олујно невријеме.

"Увече и у ноћи ка четвртку јача облачност ће се премјештати од сјеверозапада (дуж ријеке Саве) ка југу и истоку и донијеће јаче пљускове са грмљавином и локалне непогоде", наводе из РХМЗРС.

Додају да ће у сјеверним предјелима бити израженијих локалних непогода уз могућу појаву града и јаког до олујног вјетра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана