Олимпијски центар Јахорина у мисији оживљавања града Пале

ГС
Олимпијски центар Јахорина у мисији оживљавања града Пале

ЈАХОРИНА - Скијалиште Олимпијског центра Јахорина се из једне зимске сезоне у другу трансформише у истинско монденско скијалиште, које својим фасцинантним стазама, непревазиђеним гостопримством и одличном понудом садржаја и зимских активности, привлачи све већи број посјетилаца.

Посјетиоци се већ након првог спуштања, на њене стазе сваке године радо враћају, остајући вјерни дестинацији која им обезбјеђује најбоље скијање и најквалитетнију услугу на снијегу.

Таквих је скијаша у току зимске сезоне 2021/2022 било 411.000, а нескијаша чак 150.000.

 У односу на зимску сезону 2016/2017, када је на Јахорини скијало 60.000 љубитеља овог зимског спорта, далеко је и већи број запослених не само у Олимпијском центру Јахорина, већ и у свим другим привредним субјектима на планини, било да је ријеч о угоститељским објектима, ренталима скијашке опреме, ски школама, објектима за смјештај, или чак самом Олимпијском центру Јахорина.

Тиме су становници комплетне сарајевско-романијске регије директно, или индиректно, зависни о пословању водеће туристичке дестинације у региону, а у највећој мјери то су становници општине Пале, који своју шансу виде у чињеници да се на планини неријетко тражи кревет више, конкуретнијој цијени смјештајних објеката, те близини самом скијалишту.

Оно што је Олимпијски центар Јахорина препознао као изванредну прилику како би општина Пале, у горе поменутој ситуацији, достигла свој пуни потенцијал, те унаприједила животни стандард својих становника, јесте реновација и адаптација туристичких објеката на њеном подручју, који су некоћ били омиљено мјесто окупљања великог броја људи, а који сада представљају само остатке из периода бивше Југославије.

У питању су четири објекта сјајне угоститељске репутације: хотел Турист, хотел Панорама, хотел Коран, те некадашњи Дом извиђача “Будућност”, односно некадашњи Студентски дом на Каловити брдима, на подручју општине Пале, који већ дужи низ године пропадају, без заинтересованости потенцијалних инвеститора за њихово поновно стављање у функцију.

С тим у виду, Олимпијски центар Јахорина је покренуо иницијативу за пренос власништва над четири девастирана објекта са Владе Републике Српске и општине Пале управо на Олимпијски центар Јахорина, с циљем покретања свих неопходних процедура и активности уз помоћ који бих се наведени објекти адаптирали и ставили на располагање туристичкој понуди општине Пале и свим њеним становницима.

“Ослањањем на успјех који је Јахорина постигла у претходних 5 година, и преузимањем иницијативе као што је ова, ставили бисмо у функцију објекте који би значајно допринијели туристичкој понуди општине Пале, али и преосталих општина сарајевско-романијске регије.

Нови смјештајни капацитети значе нова радна мјеста, нове могућности економског и привредног развоја, смјештање великог броја туриста управо на подручју општине Пале, а све поменуто би значило да би управо ова општина постала средиште свих збивања и цјелокупне туристичке понуде.

Ипак, стављањем у функцију наведених објеката омогућило би се не само кориштење нових смјештајних капацитета са акцентом на попуњене капацитете на Јахорини, већ и промоцију и одржавање других садржаја, једнако значајних за туризам ове општине и регије којој припада, као што су конгреси, семинари, презентације, конференције и слични догађаји”, истакао је директор Олимпијског центра Јахорина, господин Дејан Љевнаић, и додао: “Идеја која се у овом контексту значајно издиже изнад осталих јесте и сарадња са породицом Ђоковић, уз чију бисмо помоћ дјецу значајно вратили спорту, који посебну димензију добија уколико се њиме дјеца баве у пририоди којом је општина Пале богато награђена.

Имамо намјеру да заједно са породицом Ђоковић саградимо спортске терене у непосредној близини поменута четири објекта, на којима би се организовали бројни спортски кампови и такмичења. Оваква изградња омогућила би даље организовање бројних дјечијих и омладинских, образовних кампова, тренинга, културних и других рекреативних садржаја”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана