Округли сто Факултета за екологију актуелизовао два аспекта

Г.С.
Округли сто Факултета за екологију актуелизовао два аспекта

БАЊАЛУКА - Округли сто у организацији Факултета за екологију Независног универзитета Бања Лука на тему “Аспекти заштите и очувања животне средине”, у чијем раду су узели учешће студенти студијских програма екологије, заштите животне средине и заштите на раду, али и наставници овог Факултета и Универзитета актуелизовао је два аспекта - Управљање ресурсима у производњи биомасе за добијање енергената, о чему је уводничар била проф. др Јела Икановић и Еколошко - економски и правни инструменти и стандарди заштите еколошких вриједности и животне средине, са уводним излагањем професора Месуда Аџемовића.

Аргументована излагања, сликовити примјери из праксе, прецизна карактеризација феномена савемене еколошке реалности, али и отвореност ових дискурса у научној и стручној јавности, покренули су широку и полемичну расправу, која је оправдала актуелизовање ових питања у нас. 

Управљање ресурсом биомасе није адекватно и према овом питању се односимо на сличан начин као и према обновљивим изворима енергије у цјелини, јер потенцијали биомасе су многоструко корисни и континуално доступни за добијање енергената.

Заштита животне средине, кроз призму еколошко-економског и правног инструментаријума и стандарда, није акедватна јер не одражава степен загађења животне средине. 

Ови инструменти често су или претежно административни или наредбодавни, а мање еколошко-економски, којима се може на ефикаснији начин утицати на интернализацију екстерних трошкова. Ефикасан начин интернализације екстерналија јесте увођење накнаде (пореза по јединици производње), која би била једнака трошковима загађења.

Еколошко-економским инструментима остварују знатне уштеде, јер се загађивачима препушта да одреде најприкладнији начин постизања утврђених стандарда еколошке заштите, без сувишног администрирања и пружају додатни подстицаји обликовању нових симбиоза између одговорног политичког вођства, привредног сектора и научног погона (које су усклађене с темељним начелима еколошке политике: загађивач плаћа; плати за оно што узимаш, а не за оно што ствараш; опорезуј прекомерну потрошњу, а не рад).

Округли сте је оправдао актуелизовање покренутих питања и показао да је интеракција учесника, студената и наставника, незамењива константа савременог приступа у карактеризовању и правилном разумевања феномена еколошке реалности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана