Око 45.000 радника у Српској не може код доктора

Независне
Око 45.000 радника у Српској не може код доктора

БАЊАЛУКА - Скоро 45.000 радника или око 15,5 одсто од укупног броја запослених у Републици Српској у првој половини године нису били здравствено осигурани, јер послодавци ни за један мјесец нису уплаћивали доприносе.

Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, казао је за "Независне новине" да је јако битно установити из којих области, односно привредних грана долази тај број неосигураних радника.

"Пореска управа Републике Српске у сваком моменту има приступ тим подацима и њима може да алармира и Инспекторат Републике Српске, као и пореске инспекторе да обиђу такве фирме и утврде због чега је дошло до неуплаћивања пореза и доприноса, односно због чега је дошло до тога да радници немају здравствено осигурање", казао је Шкребић, преносе Независне.

Како је рекао, поставља се питања због чега није дошло до уплате пореза и доприноса.

"Али и ту има рјешење, много пута се у ранијем периоду дешавало да привредници траже репрограмирање пореза и доприноса, због тога што су настале негативне економске ситуације", казао је Шкребић.

Божана Радомир, виши стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске, казала је да је законска обавеза сваког послодавца да приликом исплате плата изврши уплату пореза и доприноса на ту плату.

"Нажалост, значајни број радника још има неосигурану књижицу, односно тек кад оду код љекара и затраже здравствену помоћ онда им се тек у систему види да нису уплаћени порези и доприноси", казала је Радомирова.

Додала је да постоји одређен број послодаваца који су несавјесни, те не желе да уплате, али и послодавци који направе пропусте.

"Али има и позитивних примјера, гдје послодавци имају потешкоће у пословању, па постепено уплаћују колико имају прилива средстава", казала је она.

У Фонду здравственог осигурања РС за Фену су навели да су ово посљедњи подаци којима располажу, па не могу да кажу да ли је у међувремену дошло до промјене.

"Процијењени губитак прихода Фонда по основу неуплаћивања доприноса у првом полугодишту 2024. године износи око 67,5 милиона КМ. Напомињемо да приходи од запослених чине више од 80 одсто укупних прихода Фонда од доприноса, што довољно говори о томе колико је важна свака уплата доприноса, јер се од њих финансира и комплетан здравствени систем", наводе у ФЗО РС.

Истовремено, 1.236 осигураника у Српској уплаћују сами себи допринос за здравствено осигурање по личном основу.

"Један од основа за пријаву на здравствено осигурање јесте и такозвани лични основ када грађани немају други основ осигурања (нису запослени и сл.), они могу да се пријаве по овом основу и да сами уплаћују допринос за здравствено осигурање у складу са важећом стопом доприноса, како је прописано Законом о доприносима. Ови осигураници мјесечно уплаћују око 90 КМ по основу доприноса за здравство", казали су из ФЗО РС.

Подсјећају да је Закон о обавезном здравственом осигурању предвидио и бројне друге основе осигурања, како би осигурањем биле обухваћене најосјетљивије категорије осигураника попут дјеце до 18 година, особе без прихода, труднице и породиље, особе које болују од малигних и других тешких обољења итд.

Међутим, по овим основама могу да се пријаве само уколико немају други основ осигурања.

"Примјера ради, трудница по основу свог стања може да се пријави на осигурање само ако је незапослена, јер су послодавци дужни да плаћају доприносе за запослене труднице и они не могу да се пријаве по неком другом основу", објашњавају у ФЗО РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана