Окиљ - Аџић: Музичка школа „Бранко Смиљанић“ најзначајнији културно-историјски објекат у Градишци

Милан Вујић
Foto: М.В.

ГРАДИШКА - Градоначелник Градишке Зоран Аџић и Милијана Окиљ, начелник Одјељења за заштиту културно историјског насљеђа у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске данас су посјетили ОМШ „Бранко Смиљанић“, гдје су у току завршни радови на реконструкцији и енергетској санацији објекта школе.

Објекат је саграђен на прелазу са 19. на 20. вијек, заједно са зградом Вијећнице /Старе општине/ и Хотелом“ Кајзер“.

Начелник Одјељења за заштиту културно-историјског наслеђа у Заводу за заштиту културно - историсјког и природног насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ рекла је да је ово велелепно здање један од најзначајнијих културно-историјских објеката на подручју Градишке.

Она је подсјетила да је прије пар година започела процедура обнове поменутог објекта и да је, од тада до данас, све ишло по плану.

- Све урађено је у складу са позитивним прописима струке и врло брзо се очекује и завршетак - рекла је Окиљева.

Зграда музичке школе је од изградње промијенила више власника. Комплетан објекат данас је у власништву Града Градишка, који се опредијелио да објекат у потпуности реконструише.

- Уз помоћ Завода израдили смо пројектно-техничку документацију како би сачували првобитни облик и створили боље услове за одвијање наставе. Осим тога поносни смо што ћемо сачувати стари дио Градишке, који су некад звали Мали Веоград - навео је Аџић.

Он је додао да је припремљена и пројектно - техничка документација за реконструкцију зграде Хотела „Кајзер“, Вијећнице и Соколског дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана