Ограничен упис на приватне факултете

Драгана Келеч
Ограничен упис на приватне факултете

Бањалука - Влада РС донијела је јуче одлуку да у идућој академској години на јавним високошколским установама може бити уписано 6.595 бруцоша, а Министарство просвјете је задужила да ограничи уписне квоте на свим приватним факултетима.

Са друге стране, студијски програми из области математике и физике на Природно-математичком факултету у Бањалуци и Филозофском факултету у Источном Сарајеву дефинисани су као дефицитарни и за студенте који их упишу обезбијеђена је финансијска помоћ.

Професор "БЛЦ колеџа" Бањалука Ненад Новаковић сматра да свака држава мора управљати својим цјелокупним процесом образовања, а посебно високим образовањем, које треба креирати у зависности од вјештина и потреба привреде.

- Код нас је проблем што никада на нивоу БиХ нисмо урадили озбиљно истраживање шта нам је потребно од школованог кадра, чиме располажемо и чиме ћемо то реализовати. Те три ствари никада нису урађене и због њих смо залутали - истиче Новаковић.

Ограничавање уписних квота на приватним факултетима за ресорно Министарство биће, како оцјењује Новаковић, веома тежак посао.

- Не бих им био у кожи, због тога што немају ниједног улазног параметра. Немају чак ни статистичке податке колико је укупно приватних факултета, тако да не знам како ће квалитетно ограничити уписне квоте - истакао је Новаковић, додавши да ће на "БЛЦ колеџу" поштовати све што надлежни наложе, али да је далеко већи проблем колико ће та одлука бити објективна и квалитетна.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да су законом јасно дефинисани критеријуми, као и максималан број студената који могу похађати факултете и да то сви треба да поштују.

- Кадровска и техничка опрема су кључне за квалитет образовања. Сви јавни и приватни факултети имају јасно дефинисане квоте које морају поштовати и од њих не треба да одступе - поручио је Грујић и додао да је изузетно важно подржати све младе који уписују дефицитарне студије.

Потпредсједник Уније студената РС Горан Вучић истиче да је руководство Уније до сада у више наврата указивало на проблеме које стварају приватни факултети. 

Подсјећа да су подржали и иницијативу ресорног Министарства за укидање студијских програма из области права, медицине и педагошких наука на њима.

- У идућем периоду залагаћемо се да та одредба буде у новом закону о високом образовању. У вези са питањем уписних квота нисмо још разговарали са министром, али сигурно ће наш захтјев ићи у правцу минималних уписних квота - истакао је Вучић.

Економски аналитичар Зоран Павловић поручује да иста правила морају важити и за јавне и за приватне факултете.

- Није довољно само ограничити уписне квоте, било да је ријеч о приватним или јавним високошколским установама. Мора бити урађена квалитетна уписна политика усклађена са потребама тржишта - истакао је Павловић.

На јучерашњој сједници Владе утврђено је и да 2.563 редовна и ванредна студента буду уписана у прву годину другог циклуса студија у идућој академској години на јавним факултетима у РС.

Омладинска политика

Министри су јуче утврдили и Приједлог омладинске политике РС од 2016. до 2020. године.

Визија ове Омладинске политике биће реализована у пет приоритетних области ради унапређења положаја младих, а то су - могућност запослења, активно учешће, здрави стилови живота, изврсност и слободно вријеме.

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊАЛУЦИ

- 3.331 укупно

- 3.099 редовних и 232 ванредна

- 801 на буџету

- 2.149 који суфинансирају своје школовање

- 149 страних држављана

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

- 2.924 укупно

- 2.676 редовних и 248 ванредних

- 945 на буџету

- 1.561 суфинансирање

- 170 страних држављана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана