Огласио се министар: Ево зашто Гавранкапетановић није добио сагласност да замијени Себију Изетбеговић

ГС
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Исмет Гавранкапетановић, који је требало да буде именован за новог генералног директора Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС), ипак неће доћи на ту позицију, јер, како преноси Кликс, федерални министар здравства Недиљко Римац, није дао сагласност за његово именовање.

Према истом извору, конкурсна процедура за ово именовање ће сада бити поновљена, а подјећања ради, Гавранкапетановић је био прворангирани на листи за именовање умјесто Себије Изетбеговић, која је смијењена са функције генералног директора.

Што се тиче саме одлуке, из Министарства здравства ФБиХ у обавјештењу које су послали Управном савјету КЦУС-а, наводе да не дају сагласност на именовање проф. др Исмета Гавранкапетановића за генералног директора КЦУС-а, а као одговор на захтјев поменутог вијећа од 29. децембра 2023. године.

Образлажући одлуку, поручили су да су од поменутог датума, запримили више приговора којима се оспорава процедура избора, те да су били у обавези да испитају да ли је конкретно именовање засновано на Закону и прописима донијетим на темељу Закона.

"У циљу законитог и транспарентног поступања у поступку издавања сугласности, Министарство је затражило од Управног вијећа КЦУС-а да достави комплетну документацију, везано за натјечај, пријаве и документацију кандидата, записнике и остало, те затражило мишљење других институција, обзиром да је првобитно достављена само Одлука Управног вијећа", наводе из Министарства здравства ФБиХ.

Истакли су да су увидом у достављени спис утврђене неправилности по више основа у документацији која се односи на професора Гавранкапетановића, те да је Законом о здравственој заштити и прописима који су донијети на темељу овог закона, утврђено да нису у потпуности испуњени услови за његово именовање за генералног директора у складу са чланом 66. Закона о здравственој заштити.

Из Министарства одлуку правдају искључиво у правним оквирима, искључујући могућност било каквог политичког утицаја.

"Напомињемо да је наведено детаљно образложено у акту Федералног министарства здравства о недавању сугласности који је упућен Управном вијећу КЦУС и Влади Федерације БиХ. Министар Римац изнимно поштује кредибилитет проф. др Гавранкапетановића ради чега истичемо да је одлука министра Римца искључиво правне природе, а никако мотивирана политичким или било којим другим притисцима и разлозима. Надаље напомињемо да нити једним прописом није дефиниран рок за давање сугласности за избор генералног директора, а како се шпекулирало у јавности. С тим у свези, треба узети у обзир и да је документација тражена од Управног вијећа КЦУС-а комплетирана тек 9. фебруара 2024. године. Посебно наглашавамо да рад и функционирање Клиничког центра Универзитета у Сарајеву нити у једном тренутку нису угрожени, с обзиром на то да још траје мандат привременог Управног вијећа и в.д. директора", стоји у образложењу Министарства здравства.

Закључили су да је даља процедура, након недавања сагласности на именовање, сада у рукама Управног савјета КЦУС, преносе Независне.

Подсјећамо, Исмет Гавранкапетановић је након конкурса и интервјуа, именован за генералног директора КЦУС од стране Управног одбора те здравствене установе, али је за именовање била потребна и сагласност министра здравства Недиљка Римца.

Римац је потом затражио додатне провјере о завршеном студију здравственог менаџмента и валидности дипломе Гавранкапетановића.

У утрци за позицију директора највеће здравствене установе, поред Гавранкапетановића, били су и Ален Пилав и Мевлудин Мекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана