Огласила се УИО БиХ због гужве на царини

ГС
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ наводе да разлог због којег је ових дана повећан број камиона у царинским терминалима није до њих, већ примјена новог Закона о царинској политици БиХ.

"Што се тиче Упутства о поједностављеном царинском поступку по фактури, оно је ступило на снагу 8. фебруара, те је од тог датума могуће да УИО рјешава захтјеве за ово поједностављење које су у Управу доставили обвезници", казали су за Фену у УИО БиХ.

Основа за доношење тог упутства била је Одлука о измјени и допуни одлуке о провођењу Закона о царинској политици БиХ коју је донио Савјет министара БиХ, а која је ступила на снагу 4. фебруара.

"Поступак редовног царињења биће појачан све док фирме не добију нова одобрења за поједностављене царинске поступке у складу са новим Законом о царинској политици БиХ", навели су из УИО.

Напомињу да су одобрења за поједностављене царинске поступке које су извозници и увозници имали раније, била издата у складу са претходним законом, који се више не примјењује.

"Та одобрења су се могла користити само шест мјесеци од почетка примјене новог Закона о царинској политици БиХ, што је истекло 1. фебруара ове године, јер је нови Закон ступио на снагу 1. августа 2022.", наводе из УИО БиХ.

Дакле, све фирме које су имале од раније одобрења за поједностављене царинске поступке требале су већ након 1. августа 2022. године поднијети у УИО захтјеве да им се издају нова одобрења у складу са новим Законом о царинској политици БиХ.

"Сви они који су на вријеме поднијели захтјеве добили су нова одобрења за поједностављене царинске постуке и раде потпуно нормално као што су радили и прије, без потребе да њихови камиони одлазе на царинске терминале. Они обвезници који нису на вријеме поднијели захтјев Управи да добију нова одобрења, морају ићи у редовну царинску процедуру док им се не одобри поједностављени царински поступак (локално или кућно царињење, овлаштени увозник, овлаштени извозник…)",  навели су из УИО.

Посебна ситуација је са поједностављеним царинским поступком по фактури, зато што нови Закон о царинској политици БиХ (и нови подзаконски акти), није ни предвиђао да постоји то поједностављење.

"Међутим, на закашњели захтјев привреде Савјет министара БиХ је тек крајем јануара 2023. године усвојио Одлуку о измјени и допуни одлуке о провођењу Закона о царинској политици БиХ, којим је опет дана могућност и поједностављеног царинског поступка по фактури. Та одлука Савјета министара БиХ ступила је на снагу тек 4. фебруара 2023. године, што значи да су обвезници могли тек од понедељка, 6. фебруара 2023. године подносити захтјеве Управи за овај поједностављени царински поступак", појаснили су из УИО.

Управа ће, како су истакли, покушати у најкраћем временском року издати одобрења свима који испуне прописане услове, а у међувремену су изашли у сусрет пословној заједници на начин да су продужили радно вријеме појединих царинских испостава до 22 часа, посебно оних испостава гдје је сада велики број камиона и предмета у редовном царинском поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана