ОЕБС : У коментарима на порталима говор мржње присутан, али редукован

Срна
ОЕБС : У коментарима на порталима говор мржње присутан, али редукован

САРАЈЕВО - Говор мржње још је присутан у медијској сфери у БиХ, али је редукован, показала је анализа Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ.

Анализа је спроведена уз подршку Мисије ОЕБС-а од 1. септембра до 16. октобра у оквиру кампање "СТОП! Говор мржње".

Праћени су и анализирани коментари корисника 12 интернет портала у БиХ, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ. Аналитичар и аутор анализе Вук Вучетић рекао је да резултати показују да су током предизборног, али и постизборног периода, у коментарима на онлајн порталима доминирале увреде, вулгарности, препуцавања, а да је забиљежено релативно мало радикалних позива на убиство и екстремних облика говора мржње.

"Овакви резултати, између осталог, могу да сугеришу да редакције медија улажу додатне напоре да би се смањио број негативних коментара", оцијенио је Вучетић. Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелер изразио је задовољство што се смањује тренд кориштења увредљивог, понижавајућег начина изражавања или реторике подјела током изборних кампања. "Ови резултати истичу успјех досадашњих напора, те охрабрују све нас да појачамо напоре усмјерене ка сузбијању говора мржње на интернету.

Да би се постигао додатни успјех - кључно је подизање свијести јавности о опасности и штетности говора мржње", закључио је Агелер. Савјет за штампу и онлајн медије у БиХ сарађује са уредницима који теже ка томе да очисте свој медијски простор од штетног говора и дискриминаторне реторике.

Извршни директор у Савјету Џенана Бурек истиче да говор мржње, дискриминаторни и хушкачки говор не представљају слободу говора, већ њену злоупотребу, која подлијеже кривичној одговорности.

Она је подсјетила да је у јануару ове године Савјет за штампу и онлајн медије у БиХ усвојило је Кодекс за медије, у којем се прописује дужност уредника да уклања коментаре који представљају говор мржње.

"У екстремним случајевима уредници су дужни сарађивати с полицијом и тужилаштвима на откривању идентитета лица који злоупотребљавају слободу говора", напоменула је Бурекова. Из Мисије ОЕБС-а у БиХ наводе да ће, заједно са партнерима широм БиХ, наставити да раде на сузбијању говора мржње на интернету, не само током изборних циклуса, него и мимо њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана