ОЕБС: Школски уџбеници би требало да буду објективни и научно утемељени

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Мисија ОЕБС-а у БиХ још није имала прилику да анализира додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, који је промовисан у Министарству одбразовања Тузланског кантона, а у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ", саопштено је Срни из ове мисије, уз напомену да би уџбеници требало да буду објективни и научно утемељени.

"Мисија је недавно ангажовала експерта који ради на извјештају о налажењу и анализи садржаја у школским уџбеницима у БиХ у вези са конфликтом из 90-их година прошлог вијека, који би требало да буде објављен ове године", наводи се у саопштено је Срни из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

У саопштењу се напомиње да се, према прелиминарним резултатима предстојећег извјештаја Мисије ОЕБС-а у БиХ, већина школских уџбеника чини једнострана и као резултат тога постоји ризик од продубљивања подјела у друштву.

"Извјештај образлаже како је то супротно Смјерницама за писање и оцјену уџбеника историје за основне и средње школе у БиХ из 2006. године, које прописују да уџбеници требају бити објективни, научно утемељени и усмјерени на изградњу међусобног разумијевања, помирења и мира у БиХ", додају из ОЕБС-а.

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ". Ибрахимовић је током рата био припадник такозване Армије БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана