ОЕБС: Подршка иницијативама за унапређење статуса новинара

Srna
Foto: printscreen/yt

САРАЈЕВО- Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, позвала је надлежне органе да свим новинарима омогуће слободно и безбједно радно окружење, те поздравила иницијативе чији је циљ унапређење обуке, статуса и безбједности новинара.


Кавалекова је поздравила недавни приједлог измјена и допуна Кривичног закона БиХ којим би се омогућила боља правна заштита новинара.

Она је истакла да новинари имају улогу од виталног значаја за информисање грађана о кључним питањима, од јавног здравства, економског развоја, управе, изборних процеса, корупције, сукоба и људских права, саопштено је из ОЕБС-а.

Према њеним ријечима, нарочито истраживачко новинарство помаже у томе да се утицајна лица и институције позову на одговорност у интересу заштите и јачања демократских друштава.

"Нажалост, наш мониторинг показује да су новинари у БиХ чешће на мети пријетњи, физичких и сајбер напада, као и интернет кампања за урушавање њиховог угледа. Они се суочавају и са економским притисцима, пошто многи од њих у БиХ раде без уговора, те без права на социјално и здравствено осигурање", указала је Кавалекова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана