Оџић: Вријеме за детаљан преглед пчелињих друштава

Срна
Foto: гс

НОВИ ГРАД - Предсједник Друштва пчелара Нови Град Милош Оџић рекао је Срни да је вријеме за детаљан преглед и утврђивање стања у пчелињим друштвима, али да кошнице не треба отварати док температура ваздуха не буде 15 степени Целзијусових.

"Проматрањем лета може се сагледати стање у друштву, без отварања кошница", рекао је Оџић.

Он је указао да временске прилике у фебруару имају знатан утицај на развој легла у пчелињим заједницама.

"Развој легла зависи и од стања пчелињег друштва, квалитета матице и квалитета хране. Није пожељно да се у овом периоду легла превише развијају с обзиром на то да не знамо какве ће временске прилике бити у наредним данима", напоменуо је Оџић.

Осим прегледа пчелињих друштава, пчелари требају да обаве и чишћење подњача и тако помогну пчелама, које не могу саме то да ураде.

Оџић је навео да су, пчелари, према информацијама са терена, имали губитака и истакао да им је након прошле, изузетно тешке године, помогла ванредна помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

"Прошла година је била изузетно неповољна за пчеларе. Осим што пчелари нису имали приноса меда, ни пчеле нису имале довољно природне хране за нормалан развој", рекао је Оџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана