Одржано традиционално дружење припадника 65. Заштитног моторизованог пука

СРНА
Одржано традиционално дружење припадника 65. Заштитног моторизованог пука

БРОД - У Броду су данас некадашњи припадници 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске организовали традиционално дружење, на којем су евоциране успомене на херојске дане из Одбрамбено-отаџбинског рата и одата дужна пошта погинулим саборцима, као и преминулом генералу Славку Лисици.

Предсједник Удружења 65. Заштитног моторизованог пука Зоран Бенак рекао је Срни да дружењу присуствовало око 150 ветерана јединице, чланова породица погинулих и других званица.

"На првом мјесту циљ Удружења и окупљања је да очувамо успомене на јединицу, њен пут и погинуле саборце, али и успомене на Војску Републике Српске. Дружење у Броду смо организовали јер знамо кроз шта је прошао овај град и народ за вријеме рата", истакао је Бенак.

Он је навео да је Удружење званично регистровано 2018. године, али да су окупљања кренула послије Одбрамбено-отаџбинског рата 1998. године, спонтано са мањим бројем припадника пука.

Након окупљања у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Броду, некадашњи припадници пука свечано су се постројили за предају рапорта, након чега је служен парастос погинулим саборцима.

Учесници су у дефилеу прошли улицама града, затим посјетили Спомен-собу Борачке организације Брод и положили вијенце на Централни споменик.

Вијенци су положени и на споменик генералу Славку Лисици, који је постхумно одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама у оружаној борби са непријатељем и за ослобођење Српске.

Војска Републике Српске је 7. октобра 1992. године заједно са генералом Лисицом, који је командовао тактичком групом Добој, ослободила Брод, чијих је двије хиљаде Срба било утамничено у седам хрватско-муслиманских логора.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула 244 српска борца са подручја Брода, а више од 700 је рањено.

Традиционално дружење организовало је Удружење 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана