Одржана традиционална "Грмечка косидба"

Срна
Одржана традиционална "Грмечка косидба"

БАЊАЛУКА- На Станића Брду у општини Сански Мост, одржана је традиционална "Грмечка косидба", у оквиру које је, осим кошења траве, организован и низ спортских такмичења.

Један од организатора манифестације Миле Црномарковић изјавио је Срни да се сваки косац труди пренијети традицију, културу и обичаје на младе нараштаје показујући како се обрађује коса прије кошења траве - клепањем, како се исправно оштри, вуче кроз траву и одсијеца.

Он је навео да је дошао са породицом из Старе Пазове, гдје се налази велики број његових земљака који чувају обичаје, традицију и културу подгрмечког краја.

Домаћин осме "Грмечке косидбе" Драган Срдић рекао је да организатори и учесници манифестације носе народне ношње Подгрмеча јер на тај начин желе да истакну значај културног насљеђа, али и да сачувају народне обичаје овог краја. "Као и претходних година, у организацији су учестовале породице из сусједних села - Јелашиноваца, Дабра Кљеваца и осталих, које су се трудиле да буду добри домаћини и да угосте домаћом храном и грмечком шљивовицом.

Храна за учеснике припрема се на природан начин као у стара времена", истакао је Срдић. Организатори манифестације напоменули су да на косидбу долази много дјеце која се такмиче у разним спортским дициплинама, а углавном је ријеч о дјеци чији родитељи потичу са ових простора.

"Због бројних спортских дешавања, манифестација је занимљива и омладини. Сви воле да учествују у надвлачењу конопца, скакању у врећи и трчању", навео је Срдић. О

купљени на манифестацији могли су да виде како се спремају домаћа јела овог краја - цицвара, куруза, домаће пите, уштипци и кисело млијеко. Традиционална "Грмечка косидба" одржава се сваке године прве седмице у јулу у организацији Завичајног удружења Сањана "Грмеч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана