Одржана радионица о јачању туристичког сектора у Српској

Срна
Одржана радионица о јачању туристичког сектора у Српској

КОТОР ВАРОШ- У Котор Варошу је данас одржана радионица о томе како повећати број туриста, потрошњу и дужину боравка у регији око Бањалуке, као и припремити квалитетне програме који ће бити дио промоције туризма Републике Српске.

Радионица је одржана у оквиру пројекта који у БиХ спроводи УСАИД, а присуствовао јој је већи број субјеката из сектора туризма, који су промовисали своје потенцијале на подручју општине Котор Варош.

Секретар Удружења туризма и угоститељства у Привредној комори Републике Српске Драгана Шобот изјавила је Срни да ће пакет аранжмане креирати експерт из УСАИД-а, а циљ је да се туристима који долазе у Бањалуку организују путовања у општине и градове бањалучко-приједорске регије.

"Туристички аранжмани биће понуђени туристичким агенцијама, које ће бити фокусиране на рецептивни туризам и те аранжмане ће продавати, чиме ће се повећати број долазака у Републику Српску", нагласила је Шоботова.

Она је навела да је креирање туристичког производа осмишљено по моделу који је у свијету примијењен у авио-индустрији.

"То је пројекат кластеризације, гдје обилазимо шест регија које су дефинисане просторним планом Српске", истакла је Шоботова.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да су туристички потенцијали ове локалне заједнице огромни, али још нису довољно искориштени.

Намјера је, каже, да се то промијени, а очекивања су велика, због чега радо учествује у оваквим и сличним радионицама првенство да би израдили јединствен туристички производ по којем ћемо бити препознатљиви у региону.

Радионица је реализована у сарадњи са Министарством трговине и туризма Српске, Привредне коморе Републике Српске, Туристичке организације Републике Српске и туристичких организација градова и општина, а уз подршку УСАИД пројекта за Развој одрживог туризма у БиХ.

Циљ пројекта "Хаб енд спокс" који спроводи УСАИД је да туриста у БиХ буде дуже од два дана, те да му се пружи садржај који ће га задржати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана