Одржана радионица на тему "Културна перцепција слијепих и слабовидних особа".

Г.С.
Одржана радионица на тему "Културна перцепција слијепих и слабовидних особа".

Фондација "IN MELIUS" одржала је данас у Бањалуци радионицу на тему "Културна перцепција слијепих и слабовидних особа".

Овим пројектом, жели се остварити позитиван друштвени утицај, доприносећи изградњи инклузивног друштва гдје сви ти чланови, укључујући и слијепе особе, имају једнаке прилике за учешће у радним, културним и информативним активностима што је и циљ наше фондације у промоцији демоктатије и заштите људских права.

- Општи циљ пројекта је уклањање баријера у приступу образовања, оспособљавања за рад, информацијама и култури за слијепе и слабовидне особе, омогућавајући им активно укључивање у радне, културне и информативне токове друштва. Затим, повећати приступачност информација за слијепе и слабовидне особе, кроз имплементацију модерних технологија, виртуелних симулација и других иновативних приступа. Такође, унаприједити знање о дигиталним технологијама, њховим радним правима, правима на образовање и радно оспособљавање те сигурност и заштиту њиговог здравља на раду, организовањем радионица током трајања пројекта, - наводе из Фондације

Пројекат је подржан од стране организација "ЛИР Еволуција" из Бањалуке и Удржења грађања "Нешто Више" из Мостара кроз пројекат "ЕУ подршка унапређењу радних и људских права кроз дигитализацију".

Планиране активности

  1. Издрада приступачних садржаја - Произвести едукативне материјале о технолошким иновацијама за слијепе и слабовидне особе, повећати свијест о историјском контексту слијепих кроз аудио – визуелне приче.
  2. Организовање 4 едукативне радионице о дигиталним технологијама - Обучити слијепе и слабовидне особе за кориштење модерних технологија.
  3. Изложба "Слијепа лица некада и сада" - Информисати јавност о еволуцији технологије за слијепе, кроз изложбу.
  4. Формирање Дигиталне библиотеке – онлине платформа са прилагођеним садржајима за слијепе и слабовидне.

Фондција "IN MELIUS" је основана у Бањалуци 2022. године и има за циљ  да допринесе развоју културе и одрживе инфраструктуре кроз оснаживање грађана кроз образовање, промовисање и подстицање одрживог развоја, заштити животне средине, те залагање за регионално помирење и међународну сарадњу са организацијама и удружењима у БиХ и иностранству.

У фондацији настоје да  да кроз унапређење општег добра допринесу развоју друштва у разним областима које су важне како за појединца тако и за цијелу заједницу.

- Фокус нашег дјеловања је на младима екологији и заштити животне средине, руралном развоју, култури и културном насљеђу и образовању у свим облицима. У протеклом преиоду реализовали смо неколико пројеката а наши чланови и консултанти имају велико искуство у различитим проблемским доменима, - истичу у Фондацији "IN MELIUS" .

Циљ оснивања фондације био је рад са младима, јер за 20 година рада са њима знају да им јако мало треба мотивације да раде добре и корисне ствари, како за себе, тако и за друге, да развијају осјећај емпатије, солидарности, осјећајности, толеранције и да развију све оне етичке-моралне вриједности које занемарене и маргинализоване. А које би им сигурно помогле у њиховом развоју и будућности на основу којих би свакако допринијели и друштву односно заједници у којој живе.

Млади људи су велико богатство које имамо и да је свако улаганеј у њих вриједно за све нас.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана