Одржана конференција „SMEs GO DIGITAL - Дигитална трансформација малих и средњих предузећа"

Г.С.
Одржана конференција „SMEs GO DIGITAL - Дигитална трансформација малих и средњих предузећа"

У просторијама Паневропског универзитета „Апеирон" у Бањaлуци данас је одржана Конференција „SMEs GO DIGITAL - Дигитална трансформација малих и средњих предузећа", као и Четрнаести међународни научни скуп о економском развоју и животном стандарду – SDASOL 2024. Организатор конференције је Развојна агенција града Приједора „ПРЕДА", у сарадњи са пројектним партнерима: Удружењем дрвопрерађивача „Кластер ДРВО-ПД" и Паневропским универзитетом „APERION".

Конференција "SMEs GO DIGITAL" је дио пројекта "РЕПРО дигитална трансформација сектора дрвопрераде (РЕПРО ДИ)" подржаног у оквиру ширег пројекта "Иновације и дигитализација малих и средњих предузећа у Босни и Херцеговини / EU4DigitalSME", којег суфинансирају Европска унија и Влада СР Њемачке, а проводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Циљ "РЕПРО ДИ" пројекта јесте убрзање технолошке и дигиталне трансформације малих и средњих предузећа (МСП), како би се ублажили утицаји COVID-19 на економију БиХ, а реализује се од новембра 2023. до августа ове године.

Дигитална трансформација постаје незаобилазна за одржавање конкурентности и остваривање пословног напретка у малим и средњим предузећима (МСП). Увођење нових технологија омогућава предузећима да оптимизују процесе, смање трошкове и побољшају ефикасност. Према истраживањима, предузећа која су усвојила дигиталне стратегије биљеже значајан раст у приходима и тржишном удјелу. Дигитализација не само да помаже предузећима да унаприједе продуктивност, већ им омогућава и боље позиционирање на глобалном тржишту. Стога је Конференција „SMEs GO DIGITAL" представљала изузетну прилику прилику за МСП да се упознају с најновијим технологијама и стратегијама дигиталне трансформације и примјерима добре праксе.

Конференција је окупила велики број представника малих и средњих предузећа, организација за подршку пословању, стручњака из области дигиталне трансформације, те других релевантних актера. Циљ овог догађаја био је побољшање приступа релевантном знању и стручности, промоција практичних алата и примјера дигиталне трансформације у МСП, те успостављање канала информисања са специфичним циљним групама и потенцијалним корисницима.

Конференција је започела уводним обраћањима, међу којима су се нашли проф. др Санел Јакуповић, ректор Паневропског универзитета „APERION",, Александар Дрљача, в.д. директора Развојне агенције града Приједора „ПРЕДА" и Горан Вучић, шеф кабинета Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Републике Српске.

Проф. др Санел Јакуповић, ректор Паневропског универзитета „APERION", нагласио је важност дигиталне трансформације у покретању економског раста, побољшању животног стандарда и јачању конкурентности. Такође, изразио је веру да ће резултати ове конференције имати значајан утицај на обликовање будућности нашег региона, те је изразио радост због наставка промоције академске изврсности и сарадње у годинама које долазе.

Александар Дрљача, в.д. директора Развојне агенције града Приједора „ПРЕДА", у свом уводном обраћању истакао је значај овог догађаја за мала и средња предузећа (МСП) у нашем региону. Нагласио је да дигитална трансформација није само тренд, већ неопходан корак ка одрживом расту и развоју предузећа. Такође, изразио је захвалност донаторима и партнерима који су омогућили реализацију овог пројекта, те наду да ће конференција донијети конкретне резултате и подстакнути МСП на усвајање дигиталних технологија.

Током догађаја, учесници су имали прилику слушати занимљиве презентације и стручне радове на тему дигиталне трансформације. Адис Буразеровић, директор технологија Public Sapient из Лондона, одржао је презентацију на тему „Премошћавање дигиталног јаза: Оснаживање кроз дигиталну трансформацију", док је Крунослав Рис из Осијека говорио о стратешком приступу дигиталној трансформацији.

Панел дискусије су обухватале кључне теме о важности дигитализације у тежњама ка убрзаном расту и развоју малих и средњих предузећа, као и општем побољшању пословних могућности сваког предузећа кроз усвајања дигиталне трансформације у пословању.

У првом панелу под називом „Значај дигитализације за убрзани раст и развој МСП" учестовали су:

  • Милка Латинчић, начелница Одјељења за развој малих и средњих предузећа и предузетништво, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске
  • Душко Барић, директор Агенције за ИКТ Републике Српске
  • Николина Доронтић, Центар за дигиталну трансформацију ПК РС
  • Александар Црновчић, директор продаје, LANACO Company

Учесници другог панела под називом "Подизање перформанси компаније кроз дигиталну и пословну трансформацију - Иновације, реактивни и креативни модели понашања производних компанија и креирање додатне вриједности" били су:

  • Драгослав Шиљак, Masterwoodд.о.о. Приједор
  • Раденко Станић, SimpleX д.о.о. Бања Лука
  • Маја Пејаковић, ВИС д.о.о. Бања Лука

Паралелно са   конференцијом одржан је и Четрнаести међународни научни скуп о економском развоју и животном стандарду – SDASOL 2024 са фокусом на „Дигитализацију и дигиталну трансформацију друштва и привреде на Западном Балкану". Конференција је окупила учеснике из академске и стручне заједнице из седам земаља - Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније, Енглеске, Турске и Јамајке. Током цјелодневног рада, аутори су представили укупно 27 радова у којима су приказана најновија истраживања и сазнања у области дигитализације и њеног утицаја на мала и средња предузећа и друштвено-економски развој. Конференција је пружила јединствену платформу за стручњаке да подијеле своја знања и искуства, те размијене идеје о изазовима и могућностима које доноси дигитализација у региону Западног Балкана.  

 

Спајањем ове двије конференције у један догађај пружена је прилика за размјену знања, идеја и резултата између науке и привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана