Одржана изложба "Црвени студио": Вриједност модерног насљеђа сагледана кроз црвени киоск ФОТО

Анита Јанковић Речевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Изложба о црвеном киоску, једном од симбола бивше Југославије, који је прије 57 година дизајнирао словеначки архитекта Саша Јанез Махтиг одржана је вечерас у Дому омладине у Бањалуци.

Ову изложбу под називом" Црвени студио" која предстваља јединистевни поглед на свијет урбанизма, архитектуре и дизајна кроз призму црвеног киоска, организовали су студенати и професори са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) Универзитета у Бањалуци.

Заљубљеници у умјетност, архитектуру, дизајн и црвену боју имали су прилику да кроз пет корака сагледају историју настанка црвеног киоска, односно кроз поставку меморије, два ауторска филма, затим корак "остави траг" гдје се очекивала интеракција публике што је био у ултимативни циљ овог догађаја. Четврти корак под називом "воз за Југославију" осмишљен је у форми квиза и на крају сама рекреација као финализација кретања кроз поставку.

Ова поп-уп изложба била је прилика и за читање истакнутих вриједности "модерне баштине, у контексту савремене урбане културе, креативности и иновативности младих архитеката, а код посјетилаца је требала да пробуди и свијест о колективној меморији на простору бивше Југославије и шире.

Доцент и наставник на предмету "Црвени студио" на АГГФ- у Игор Кувач рекао је ова изложба окупила студенте и предаваче око теме модерног насљеђа и његове промоције у савременој, урбаној култури.

- Радили смо кроз неколико фаза, укључујући мапирање вриједности модерног наслијеђа, дигитализацију чувеног црвеног кисока К67, затим рекреацију простора свакодневне културе, како би они на савремен начин могли бити приближени широј јавности - рекао је Кувач и додао да је чувени црвени киоск доласком рата и транзиције у потпуности ишчезао из јавног простора у Бањалуци гдје је био врло присутан као и у свим другим градовима бивше Југославије.

 Идеја о пројекту "Црвени киоск К67" настала је кроз заједничку активност  Истраживачког центра за простор и DOCOMOMO БиХ, а затим је прерасла у Црвени студио, на којем су радили професори са АГГФ-а Марина Радуљ, Игор Кувач, Милана Недимовић и студенти.

"Црвени киоск К67" представља почетак кампање за заштиту насљеђа модерне архитектуре кроз који се предмет који је био дио многих свјетских изложби и колекција модерног дизајна враћа кући.

Глас Српске је медиjски покровитељ догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана