Одржана интерактивна вјежба о борби против насилног екстремизма

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО- Мисија ОЕБС-а у БиХ организовала је данас у Сарајеву практичну вјежбу као дио напора које ова организација улаже како би омогућила и подржала процес ране идентификације и превенције насилног екстремизма у БиХ.

 У саопштењу Мисије ОЕБС-а се појашњава да је ову интерактивну практичну вјежбу, која је окупила широк спектар учесника из разних сектора, представнике власти и цивилног друштва у БиХ, како би заједно разматрали и анализирали питање насилног екстремизма, реализована уз финансијску подршку Амбасаде Холандије у БиХ.

„Превенција и борба против насилног екстремизма је дуг и изазован процес који захтијева широк друштвени приступ и укљученост свих нивоа власти. Ово је пројекат у коме нема мјеста за политику, него је у његовој сржи брига за грађане БиХ и цјелокупно друштво“, истакла је замјеник амбасадора Холандије у БиХ Мина Нур.

Стратешким и планским документима БиХ изражава се континуитет посвећености институција у БиХ на превенцији и борби против тероризма, те насилног екстремизма и радикализације који воде у тероризам, уз извршење међународних обавеза БиХ као чланице УН, Савјета Европе, ОЕБС-а, Антитерористичке коалиције те потенцијалног кандидата за чланство у ЕУ.

„Нова стратегија ће препознати различите облике насилног екстремизма укључујући идеолошки, религијски, етнонационалистички, крајње десничарски или крајње љевичарски екстремизам“, рекла је помоћник министра безбједности у Савјету министара Ивана Веселчић.

Директор Одјељења за безбједносну сарадњу Мисије ОЕБС-а у БиХ Сузан Пенкса изразила је задовољство чињеницом да је БиХ предана борби против насилног екстремизма и радикализације у свим облицима и већ од најранијих манифестација. „Мисија ОЕБС-а пружа кључну подршку у јачању напора које улаже БиХ, кроз стручну подршку из разних сектора и јединствено присуство на терену, што нам омогућава да пружимо подршку у превенцији насилног екстремизма на нивоу заједнице“, додала је Пенкса.

Она је напоменула да се кроз свеобухватни ангажман ОЕБС-а у цијелој земљи изнова види да су мјере предузете на локалном нивоу од локалних власти кључне за постизање значајних резултата.

Члан Интерресорне радне групе Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ за израду и спровођење Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма у ФБиХ Горан Черкез рекао је да насилни екстремизам и тероризам немају ни вјеру ни нацију, нити зависе од боје коже.

„Међутим, насилни радикализам у великој мјери зависи од социо-економске ситуације, од окружења, те других утицаја и промјена које се догађају у самом друштву. Због тога је јако битно да у овом тренутку, осјетљивом и за БиХ и за цијели свијет, разумијемо пут радикализације, како бисмо благовремено знали препознати и процесе и људе који се радикализују у насиље, те их спријечити“, рекао је он.

Черкез је додао да у превенцију и борбу против насилног екстремизма и тероризма морају бити укључени сви сектори и цјелокупно друштво, а не само сектор безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана