Одржана филозофска трибина о животу и дјелу митрополита Амфилохија

Срна
Одржана филозофска трибина о животу и дјелу митрополита Амфилохија

ПОДГОРИЦА - У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је одржана филозофска трибина о животу и дјелу блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Трибина је одржана у оквиру духовно-културне манифестације “Дани Митрополита Амфилохија” коју Митрополија црногорско-приморска организује поводом годишњице његовог упокојења.

Протојереј-ставрофор Борис Брајовић подсјетио је на митрополитове ријечи да је велики и чудесни дар од Бога и једина права утјеха да коначни суд о људима и историјским збивањима припада Христу Богу.

“Не можемо да будемо више спокојнији и увјерени у очекивању Божијег суда ни за једну личност нашега доба као што је то случај са митрополитом Амфилохијем”, рекао је Брајовић.

Он је додао да је говор о митрополиту Амфилохију заправо говор о нама - о нашим животима и борби да не дамо светиње, од којих је највољенија и најомиљенија личност тих светиња био управо митрополит Амфилохије.

Професор Богољуб Шијаковић рекао је да мисао митрополита Амфилохија садржи изобиље импулса за филозофију.

Он је нагласио да је митрополит Амфилохије дао недвосмислен одговор, јер је и живот и дјело посветио основним филозофским питањима - шта је биће, односно шта постоји и како треба живјети.

“Кад се суочимо с тако великим дјелом какво је митрополитово, коме може у наше вријеме уз раме да стане још једино дјело владике Атанасија Јевтића, онда морамо поставити забрињавајуће питање да ли видимо на хоризонту да ли ће се код Срба поново појавити још неко тако велико дјело?, рекао је Шијаковић.

Трибини су присуствовали Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Његово преосвештенство епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, а модератор је био протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

У оквиру манифестације “Дани митрополита Амфилохија” сутра ће бити одржано књижевно вече на којем ће говорити епископ диселдорфски и њемачки Григорије, професор Мило Ломпар, те Драган Лакићевић, Будимир Дубак и Милутин Мићовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана