Одржан сабор фолклора

СРНА
Одржан сабор фолклора

КОТОР ВАРОШ - Традиционални Сабор фолклора у Котор Варошу ове године окупио је девет културно-умјетничких друштава, која су стигла из сусједних локалних заједница.

Учесници су прије почетка манифестације у свечаном дефилеу прошли кроз град.

Пред бројном публиком на игралишту Радничког универзитета наступили су домаћини, Фолклори ансамбл "Котор Варош" и КУД "Жубор", те КУД-ови "Душан Станковић" из Чечаве код Теслића, "Шареница" из Приједор, "Младост" из Залужана, "Дукати" из Ламинаца, "Душан Пантелић" из Бусова код Приједора, "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" из Мркоњић Града и "Петар Кочић" из Нове Тополе.

Предсједник Фолклорног ансамбла "Котор Варош" Санела Поповић истакла је да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима важно у погледу очувања и његовања традиције.

"Радују нас оваква дружења која имају за циљ промовисање традиционалне игре и пјесме", рекла је Поповићева.

Овај ансамбл постоји већ 12 година, броји око 150 чланова распоређених у четири узрасне групе. Предсједник КУД-а "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" Мирјана Брешо каже да је Сабор фолклора у Котор Варошу један од најбоље организованих у региону.

"Носимо прелијепе утиске из Котор Вароша, а домаћин се потрудио да све буде организовано на високом нивоу", закључила је Брешо.

Сабор је одржан синоћ у оквиру "Которварошког културног љета", а сви учесници су пјесмом и игром представили фолклорну традицију својих крајева. Организатор је био Центар за културу, спорт и информисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана