Одржан комеморативни скуп бившем директору РиТЕ Петру Томићу

Срна
Одржан комеморативни скуп бившем директору РиТЕ Петру Томићу

УГЉЕВИК - Комеморација поводом смрти Петра Томића, бившег генералног директора Рудника и термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик", на којој су се породица, бројни пријатељи и сарадници опростили од Томића, одржана је данас у угљевичком Центру за културу.

Начелник општине Угљевик Василије Перић, уз изразе најдубљег саучешћа породици, рекао је да ће Угљевичани памтити Томића као симбол свог завичаја и по свему што је даровао и уградио у прогресу РиТЕ "Угљевик" и општине Угљевик.

Перић је истакао да је Петар Томић био врхунски стручњак, најбољи ђак, студент, врстан руководилац, честит и поштен човјек који је ходао сигурним корацима кроз живот.

"По нашем Петру ћемо се мјерити колико смо заиста дали од себе, не само за себе и своје најближе, већ за читав наш крај и људе нашег краја, које је неизмјерно волио, поштовао и помагао колико год је могао", рекао је Перић.

У име РиТЕ "Угљевик" и Савеза инжењера рудара и геолога Републике Српске обратио се Цвјетко Стојановић који је за Томића рекао да га је красило изузетно образовање, поузданост, организационе способности, посвећеност и поштење. "Петар Томић је оставио дубок траг у модерној историји Угљевика како својим професионалним тако и друштвено-политичким радом.

На првом мјесту био му је развој Угљевика и предузећа РиТЕ коме је дао сав свој труд и знање", рекао је Стојановић. Петар Томић, дипломирани инжењер рударства у пензији, који је цијели радни вијек провео на РиТЕ, преминуо је 13. фебруара у Бијељини у 88. години.

Током 40 година каријере обављао је више одговорних функција у РиТЕ "Угљевик". Од 1975. до 1985. године био је помоћник директора за изградњу РиТЕ, а од 1986. године и генерални директор овог привредног гиганта. Пензионисан је 2000. године, а током каријере добио је бројна признања за свој професионални рад.

Аутор је више књига, публикација и монографија, а једна од важнијих је "Угљевик, рудник и град", која је објављена поводом 120 година постојања рудника у Угљевику. Петар Томић биће сахрањен данас у 13.00 часова на гробљу Пучиле у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана