Одлука да се не да сагласност за изградњу гасних интерконекција неразумна и изполитизована

Срна
Одлука да се не да сагласност за изградњу гасних интерконекција неразумна и изполитизована

БЕОГРАД - Директор предузећа "Гас-Рес" Љубо Гламочић оцијенио је да је одлука Сарајева да не да сагласност за отпочињање преговора о изградњи двије гасне интерконекције са Србијом и Хрватском неразумна, неприхватљива и необјашњива, посебно зато што готово 80 одсто увезеног гаса користи Федерација БиХ.

"Потрошња гаса у БиХ у посљедње вријеме смањује се и прошле године је била око 250 милиона кубних метара. Од тога 21 одсто троши Република Српска, а готово 80 одсто ФБиХ. То је аргумент да су и једна и друга интерконекција у овом тренутку више неопходне ФБиХ, него Републици Српској", рекао је Гламочић.

Он је нагласио да га посебно изненађује то што није дата сагласност министара из ФБиХ с обзиром на то да су привредни субјекти и "Енергоинвест" и "Сарајевогас", као кључни који снабдијевају гасом Федерацију БиХ дали своју начелну сагласност према Влади ФБиХ.

Гламочић је рекао за "Спутњик" да су ипак, настављени контакти и на нивоу премијера и министара, да су на самиту Европске енергетске заједнице прије неколико дана у Сарајеву неке ствари додатно дефинисане, те да хоће да вјерује да овим није стављена тачка на будућност двије гасне интерконекције.

Аналитичар Анђелко Козомара истакао је да је и ово одбијање само наставак добро познате политике Сарајева.

Према његовим ријечима, то је њихова политика већ годинама да нема никаквог развоја од кога ће макар један одсто користи имати Република Српска.

"Само један проценат је довољан да они то блокирају. Тако је са ауто-путем Београд - Сарајево који би финансирала Турска, не дозвољавају изградњу аеродрома у Требињу, не дозвољавају изградњу хидроелектране жБук-Бијелаж на Дрини. Не дозвољавају ниједан пројекат који има било какве додирне тачке са Српском. Тако и ове двије гасне интерконекције", навео је Козомара.

Он сматра да је нонсенс да Сарајево не прихвата градњу двије гасне интерконекције, иако гас сада у БиХ стиже искључиво из правца Србије преко Зворника, а највећим дијелом, 80 одсто, користи га управо ФБиХ.

Козомара је указао да се цијело Сарајево грије на гас.

"Они намјерно опструишу своје грађане, наносе им велику штету. жЕнергоинвестж је јуче подигао цијену гаса за 23 одсто јер прилив тог гаса већ не иде динамиком којом су они очекивали", навео је Козомара.

Појашњавајући зашто у овом случају од помоћи није било ни то што је у исто вријеме тражено и одобрење за гасну конекцију са Хрватском, Козомара је рекао да је лидер СДА Бакир Изетбеговић "као врховни поглавар у ФБиХ већ неколико мјесеци у жестоком политичком сукобу са хрватским представницима у ФБиХ које јавно и експлицитно подржава предсједник Хрватске Зоран Милановић, критикујући Сарајево".

"Изградњу гасних конекција са Хрватском и Србијом стопирало је Сарајево које без консултација са западним амбасадорима не доноси ниједну одлуку", додао је Козомара.

Он је навео да је било је јасно да Изетбеговић неће то дозволити ни Хрватима, те да им тако шаље поруку да без њега не могу ништа да одлуче када је ријеч о БиХ, "да никакав утицај Београд и Загреб не могу да имају на њега, јер иза себе има, сви то знају, америчку амбасаду".

"Ни у овом случају сарајевска власт није сама донела одлуку, јер, они сами не одлучују ни о чему док се не консултују са амбасадорима Британије и САД, а у последње вријеме се ту снажно укључује и немачка амбасада. Тај трио не дозвољава да БиХ иде напријед ни према ЕУ, а камоли да се економски развија", рекао је Козомара.

Он је нагласио да Западу одговара ова позиција и да БиХ буде што нестабилнија и што несигурнија, да би они могли лакше да управљају политичким и економским токовима у овој, како је назвао, несрећној земљи.

На недавној сједници Савјета министара није постигнут консензус за отпочињање преговора о изградњи двије гасне интерконекције - источне на прелазу из Србије у Републику Српску, односно БиХ, и јужне која из Хрватске улази код Посушја у федерални дио БиХ.

Интерконекција са Србијом је и предуслов да се граде двије гасне електране у Републици Српској које би финансирала Русија, што је договорено приликом недавног Међународног економском форума у Санкт Петербургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана