Oдлагањe радиоактивног отпада на Трговској гори: Стратегија правне заштите до краја овог мјесеца

Срна
Oдлагањe радиоактивног отпада на Трговској гори: Стратегија правне заштите до краја овог мјесеца

НОВИ ГРАД - До краја овог мјесеца биће завршен документ за који је задужен Правни тим за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из Нуклеарне електране "Кршко" на локацији касарне "Черкезовац" на Трговској гори у Хрватској, рекао је данас у Новом Граду предсједавајући овог тима Жељко Богут.

Богут је након сједнице Правног тима рекао новинарима да овај тим завршава документ за који је задужен од Савјета министара, стратегију заштите интереса БиХ у вези са проблемом Трговске горе.

"На недавном састанку са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и министром спољне трговине и економских односа Сташом Кошарцем договорили смо да ћемо настојати да до краја трећег мјесеца завршимо документ који ће, надамо се, бити даља смјерница на који начин дјеловати у вези са намјерама Хрватске да се проба наћи друго рјешење", навео је Богут.

Он каже да Правни тим ради у складу са Резолуцијом БиХ и закључцима Савјета министара.

"Мислим да ћемо више информација имати након израде документа. Ми радимо анализу у начину дјеловања и смјернице за синергију дјеловања свих релевантних органа власти"", рекао је Богут.

Он сматра да ово није само правно, већ и политичко питање, као и да одлука Хрватске није дефинитивна и да постоји могућност договора.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је данашњи састанак важан јер су се из прве руке чуле информације о активностима Правног тима. Он је нагласио да су грађани забринути те да су у Новом Граду сви јединствени о томе да је Трговска гора неприхватљива локација за одлагање радиоактивног отпада.

"Од 10. мјесеца 2020. године кад су формирани Експертски и Правни тим дуго смо чекали резултате. Добре вијести су да би до краја трећег мјесеца требало да добијемо документ који ће са правног аспекта одредити у ком смјеру дјеловати", каже Дрљача.

Предсједник Удружења "Грин тим" Марио Црнковић рекао је да су грађани незадовољни због брзине реаговања институција БиХ и Правног тима.

"Захвални смо јер су чланови Правног тима одвојили вријеме за данашњи састанак и што ћемо напокон добити правну стратегију одбране интереса грађана и БиХ. Чињеница је да смо у закашњењу. То је став жГрин тимаж и свих грађана којима су животи угрожени", напоменуо је Црнковић.

Он је рекао да је битно да се правна стратегија заврши хитно и да је потребно да Експертски и Правни тим поднесу извјештај шта је до сада урађено и са каквим изазовима се сусрећу.

"Треба нам временски оквир кад се шта дешава, сада га нема. Треба прецизно дефинисати рокове. Да ли ће БиХ тужити Хрватску ја не знам, али знам да ће сигурно бити тужба. Да ли ће то бити тужба грађана или невладиног сектора, у сваком случају грађани ће се борити и изборити за своја права", поручује Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти у бившем војном складишту Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана