Пале: Одиграна представа “На кафи код кнегиње Љубице”

Срна
Пале: Одиграна представа “На кафи код кнегиње Љубице”

ПАЛЕ - У оквиру манифестације “Дани Филозофског факултета” вечерас је на Палама одиграма монодрама “На кафи код кнегиње ЛЈубице” у извођењу Вјере Мујовић глумице Народног позоришта у Београду, која говори о чувеној српској владарки, њеној суровој судбини јер је након смјене династије завршила у прогонству.

Аутор монодраме је Наташа Поповска.

Мујовићева је изјавила новинарима да је обавеза и част глумити кнегињу Љубицу као и дочарати лик снажне жене која се бавила политиком.

“Она је убила љубавницу свога мужа, планирала да убије и другу. Много тога је урадила за Србију јер је била свесна знања, образовања, писмености и била свесна важности тих стубова идентитета културе, јер језик је старији од државе”, наводи Мујовићева.

Према њеним ријечима, кнегиња Љубица се крваво борила и за свога супруга за кога је сматрала да је издао, и за своју ђецу. “У једном кратком даху покушавам да гледаоцима изнесем њену судбину”, истиче глумица.

ЛЈубица Обреновић била је српска кнегиња, супруга Милоша Обреновића и мајка кнеза Михаила Обреновића. Упокојила се у прогонству 1843. године у Новом Саду, који је тада био у саставу Аустријског царства, након што је 1842. године власт у Србији преузела династија Карађорђевића.

Кнегиња Љубица сахрањена је у манастиру Крушедол на Фрушкој гори.

У оквиру “Дана Филозофског факултета” сутра ће у амфитеатру овог факултета у 10.00 часова бити отварање Међународног научног скупа “Наука и стварност”.

За понеђељак, 20. маја, планирано је отворање изложбе “Орао, лав и крин – хералдика средњовјековних српских земаља” у 17.00 часова у холу Филозофског факултета Пале.

Обред ломљења славског колача биће на дан славе Светог Јована Богослова, 21. маја, у 12.00 часова у деканату Факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана