Одата почаст палим српским браниоцима Зворника

СРНА
Одата почаст палим српским браниоцима Зворника

ЗВОРНИК- У Зворнику је данас служен парастос за 1.080 бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, поводом обиљежавања 32 година од ослобођења града од муслиманских паравојних формација.

Парастос је служило мјесно свештенство у присуству породица погинулих бораца, представника организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелника Зворника Бојана Ивановића, посланика у Народној скупштини Републике Српске овог краја, одборника у Скупштини града, те делегација Трећег Република Српска пука и зворничке Полицијске управе.

Потом су вијенце испред Споменика за 1.080 погинулих бораца положили чланови њихових породица, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег Република Српска пука, градоначелник Ивановић, те одброници у Скупштини града.

Из Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила сматрају да је Зворник прије 32 године ослобођен од оних који нису хтјели суживот, јер су, вођени идеологијом муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића, жељели да Србе из овог града протјерају преко Дрине.

"Дан ослобођења Зворника истовремено је и дан побједе над Изетбеговићевом политиком и његовим ратним циљевима да створи муслиманску Босну", речено је Срни у овој организацији поводом 32 године од овог историјског догађаја.

Прва жртва 9. априла 1992. године у Зворнику била је српска, јер је тада убијен Раде Радовић звани Лука у санитетском возилу. Само дан касније убијен је заставник Милко Станојевић, док је рањено неколико бораца у засједи коју су организовали муслимани из Сапне, тадашње зворничке мјесне заједнице.

За одбрану Зворника формиран је Кризни штаб 1992. године с намјером да заштити српски народ како не би доживио судбину из 1941. и 1942. године. Срби у Зворнику, као и цијелој БиХ су тог априла 1992. године хтјели да остану у Југославији, да живи у миру и буду слободни јер нису жељели Алијину џамахирију.

Кризни штаб је имао податке да се тих дана хиљаде припадника "Зелених беретки" окупило на Ђурђев граду изнад Зворника, да су припремали организовано заузимање града и протјеривање српског народа.

Према сазнањима Кризног штаба, тадашњи начелник полиције у Зворнику /Осман Мустафић/ 3. априла 1992. године подијелио је оружје муслиманским екстремистима и највећим преступницима закона, што је био знак да Србима пријети велика опасност.

Након свих тих сазнања, Кризни штаб Зворника није имао избора, па је донио одлуку да град ослободи, што је и учињено 9. априла 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана