Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката

Данијела Бајић
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката

БАЊАЛУКА - Упркос позивима и сталним упозорењима поједини родитељи у Српској и даље избјегавају вакцинацију дјеце, што потврђује податак да је инспекција лани против њих издала 22 прекршајна налога и поднијела 24 пријаве надлежним судовима, а неки иду толико далеко да чак ангажују и адвокате како би избјегли ту законску обавезу.

У Инспекторату РС истичу да је Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести дефинисано да обавезна имунизација, између осталог, обухвата систематску имунизацију дјеце и омладине одређеног узраста.

Додали су да систематску имунизацију спроводе здравствене установе које су дужне да, уколико родитељ или старатељ одбије вакцину, о томе обавијесте здравствену инспекцију.

- С обзиром на то да инспекција примарно не располаже подацима о спровођењу имунизације, јер у складу са својим надлежностима ни не учествује у њој, у случају да здравствена установа достави податке о родитељу који одбија вакцинацију, даљи поступак подразумијева службено позивање родитеља да се изјасни да ли и даље одбија вакцинацију, при чему се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа - објаснили су у Инспекторату, чији су здравствени инспектори од 2020. до 2022. године поднијели 23 прекршајне пријаве надлежним судовима и издали 20 прекршајних налога родитељима који су одбили обавезну вакцинацију дјеце.

Овом негативном тренду највише су, тврде љекари, допринијеле друштвене мреже, на којима се проширила прича да вакцине нису квалитетне и да постоји могућност да дјеца оболе послије вакцинисања.

Бањалучки педијатар Славојка Келеман истакла је за “Глас Српске” да појединим родитељима нико не може доказати да је вакцина обавезна и једини спас од одређених болести.

- Код нас долазе родитељи чак са папирима од адвоката, тражећи од нас да својим потписом гарантујемо да је вакцина безбједна. То је апсурд, ниједан љекар то неће потписати. Родитеље који не желе да вакцинишу дјецу ни казне не могу натјерати, колико год оне биле високе - казала је Келеманова.

Додала је да се најчешће избјегава вакцина против морбила (МРП), али има и много родитеља који још у породилишту одбијају обавезне дозе, које се примају по самом рођењу.

Домови здравља широм Српске ових дана апелују на родитеље да провјере вакцинални статус своје дјеце како би их заштитили на вријеме и да се, уколико постоје вакцине које су пропустили, јаве у вакциналне центре, јер се из дана у дан повећава број обољелих од морбила и великог кашља.

Казне

У Инспекторату РС подсјећају да је законом дефинисано да новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 до 1.000 КМ.

- Међутим, инспектор има овлашћење да изда само најнижу законом прописану казну - истакли су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана