Од укупног броја порода на УКЦ-у, осам одсто пријевремено рођених беба

Срна
Од укупног броја порода на УКЦ-у, осам одсто пријевремено рођених беба

БАЊАЛУКА - У Републици Српској пријевремено је рођено око осам одсто беба од укупног броја порода, саопштено је из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

Из ове здравствене установе истичу да се на УКЦ-у збрињавају пријевремено рођене бебе из читаве Републике Српске којима је да би преживјеле неопходан мултидисциплинарни приступ, који укључује љекаре и медицинско особље различитих специјалности.

Поводом обиљежавања Међународног дана пријевремено рођене дјеце, из УКЦ-а напомињу да је пријевремено рођење водећи узрок смртности дјеце млађе од једне године и други водећи узрок смртности дјеце млађе од пет година, те да сваке године, због пријевременог рођења, у свијету умире милион беба.

"Циљ обиљежавања овог међународног дана је свјесност о пријевременом рођењу и скретање пажње јавности на проблем пријевременог рођења, односно рођења прије 37. седмице трудноће, које је водећи узрок смрти новорођенчади и у развијеним и неразвијеним земљама", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а су додали да се једна од десет беба роди прије времена широм свијета, док се сваке године прије времена роди 15 милиона беба.

"Наше жмрвицеж се збрињавају у Клиници за дјечије болести УКЦ-а Српске, тачније у Одјељењу патолошке неонатологије са прематуритетом и Одјељењу интензивне његе и терапије, труднице се порађају у Клиници за гинекологију и акушерство уз двије бабице и три љекара гинеколога, а пород је углавном завршен царским резом", наводи се у саопштењу.

У Одјељењу патолошке неонатологије са прематуритетом прошле године укупно је хоспитализовано 729 дјеце. Од укупног броја, било је 4.118 терминске дјеце, односно дјеце изнад 37 недјеља гестације, а прије терминске 318, што је око осам одсто од укупног броја новорођених.

"Најмања преживјела беба у нашој клиници је имала 490 грама, а најнезрелија беба од 24 недјеље. У свијету дјеца 22 гестационе недјеље се прихватају и лијече, али у литератури се нађе податак да свега шест одсто такве дјеце преживе са могућношћу повећаног ризика у даљем развоју", наводи се у саопштењу.

Након рођења, пријевремено рођене бебе се могу суочити са низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу - респираторни дистрес синдром, отворени артеријски дуктус који може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са прематуритетом, бројне инфекције, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању.

Непосредно након рођења, пријевремено рођена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лијечења које је веома компликовано и најчешће захтијева интензивну његу. У тим околностима родитељи пријевремено рођене дјеце изложени су огромном стресу, осећају немоћи, кривици, анксиозности и страху.

Поред помоћи стручњака, драгоцјена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" које пружа подршку родитељима током њиховог често и вишемјесечног боравка у болници и мјесецима и годинама након отпуста из болнице.

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат пријевремено рођене дјеце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60 одсто.

Најчешћи проблеми повезани са пријевременим рођењем су кашњење у развоју, ретинопатија повезана са пријевременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења /система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида/, ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана