Од шверцера одузет плијен тежак 2,9 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Од шверцера одузет плијен тежак 2,9 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Вриједност овогодишњег улова цариника и граничара у БиХ тежак је 2,9 милиона КМ, а гардероба, цигарете, накит, лијекови, бицикли, рачунари и медицинска роба само су мали дио тог плијена којим су осујећени бројни покушаји шверца.

Досјетљиви кријумчари робе свакодневно настоје да осиромаше државну касу, што службеницима Управе за индиректно опорезивање (УИО) и Граничне полиције БиХ задаје пуне руке посла.

Током ове године службеници УИО одузели су разну робу вриједну 2,72 милиона КМ, махом због прекршаја који се односе на избјегавање плаћања пореских, царинских и других дажбина.

- Међу заплијењеном робом највише је текстила, али и дувана, цигарета, дуванских прерађевина, арома за наргилу, обуће, ауто-дијелова, машина и алата, сатова. Такође, ту су и мотоцикли, бицикли, медицинска опрема, лијекови, бијела техника, аутомобилске гуме, рачунари и пратећа опрема - истакли су у УИО и додали да су робу углавном одузимали од држављана БиХ, као и грађана сусједних држава.

Истичу да су највећу запљену ове године имали на Царинској испостави Градишка, када су од једног правног лица одузели робу вриједну око 415.000 марака, а међу којом су, између осталог, биле лепезе, сатови, снијег спрејеви и кутије за таблете.   

- Такође, припадници Регионалног центра Сарајево приликом контрола држања и промета половних путничких возила страног поријекла привремено су одузели аутомобиле вриједне 159.750 КМ јер власник ауто-отпада није имао доказ да су возила приликом увоза прошла царинску процедуру и била регистрована у БиХ - нагласили су у УИО.

И гранични полицајци у БиХ суочавају се са најразличитијим покушајима кријумчарења, а током прва три мјесеца ове године процијењена вриједност привремено одузете робе износи око 185.000 марака. Портпарол Граничне полиције БиХ Франка Вицан истиче да је међу плијеном највише текстилне робе, 17.650 комада, те готово 4.000 кутија цигарета, које су махом одузете на прелазима у Бијељини, Брчком, Орашју и Броду. Наводи да је међу откривеним шверцерима  највише држављана БиХ и Србије.

- Једна од највећих запљена догодила се на подручју Братунца, гдје су припадници наше јединице Зворник спријечили кријумчарење веће количине текстилне робе без документације о поријеклу, а која је откривена приликом граничне контроле комбија којим је управљао држављанин БиХ. Претресом је, поред текстиле робе, нађен и новац, муниција, војно наоружање и опрема, те дуван и злато - казала је Вицан.

Она је истакла да је у највећем броју случајева кријумчарена роба била намијењена за даљу дистрибуцију на тржишту БиХ, те да приликом разоткривања шверцера сарађују и са колегама других земаља.

- Поступајући по информацији међународног карактера наши припадници су обавили детаљан преглед једне контејнерске пошиљке на граничном прелазу Бијача, а која је из Луке Плоче упућена за увозника у БиХ. Том приликом откривена је роба вриједна 70.000 КМ која није била пријављена царинским тијелима БиХ. Радило се о резервним дијеловима за возила и мотоциклима, те одјевним предметима - рекла је Вицан.

Складиштење

У Граничној полицији БиХ казали су да се одузета роба, када је ријеч о кривичном дјелу, по наредби суда депонује у депо Суда БиХ, а ако се ради о прекршају, роба се уступа Управи за индиректно опорезивање БиХ или другим тијелима надлежним за кријумчарену робу.

Процијењена вриједност правоснажно одузете робе која се тренутно налази у складишту УИО премашује десет милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана