Од сљедеће седмице забрана рада недјељом трговинама у Бијељини

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА - Одлука о забрани рада недјељом трговинским радњама у Бијељини ступиће на снагу током сљедеће седмице, а у предстојећем периоду видјеће се какве ће импикације донијети, будући да не постоји никаква анализа о позитивним и негативним ефектима које она може да има на економију у граду, изјавио је данас одборник СНСД-а Александар Ђурђевић.

"Одлука о измјенама и допунама одлуке о радном времену, којом је за трговинске радње забрањен рад недјељом, ступиће на снагу за осам дана од данашњег дана", рекао је Ђурђевић на прес-конференцији одборника СНСД-а у градском парламенту. Велику пажњу јавности изазвала је одлука о измјенама и допунама одлуке о радном времену, којом је за трговинске радње забрањен рад недјељом.

Он је напоменуо да је Коалиција "Договор за Бијељину" подржала ту одлуку и увијек ће бити на страни радника, али да је оно што се чуло у дискусији то да је овај приједлог градоначелника у процедуру упућен на неозбиљан начин, узимајући у обзир озбиљност тематике. "Не постоји анализа да ли ће људи због овога остајати без посла. Чули смо од одборника СДС-а Мирјане Орашанин, која је гласала против, да она као доктор економских наука процјењује да ће 10-15 одсто радника због ове одлуке остати без посла.

Није спроведена ни јавна расправа са социјалним партнерима, нису консултовани привредни савјет, удружење привредника, као ни Скупштина града, која треба да донесе одлуку о томе", указао је Ђурђевић. Ђурђевић је напоменуо да ће СНСД и Коалиција увијек бити на страни радника.

"Одлуку смо подржали, а Градска управа, на челу са градоначелником, чврсто је гарантовала да апсолутно никакве негативне посљедице неће наступити по град, након чега смо одлучили да пружимо повјерење", рекао је Ђурђевић. Он је подсјетио да је то, првенствено, била скупштинска иницијатива одборника Коалиције "Договор за Бијељину" и да је подразумијевала да се недјељом скрати радно вријеме, а Градска управа је отишла корак даље и затражила забрану рада тим даном уопште.

Ђурђевић је истакао да је једна од најважнијих тачака са посљедње сједнице Скупштине града био ребаланс буџета, који је усвојен уз амандмане, који ће омогућити боље функционисање града. Он је подсјетио да су након усвајања те тачке представници клубова одборника и градоначелник Љубиша Петровић давали изјаве новинарима и изнијели разне квалификације, које су се односиле на амандмане скупштинске већине.

"Амандманима је обухваћен један одсто буџета, док градоначелник има могућност да реалоцира чак пет одсто. Дакле, ако је и постојао негдје неки ситни пропуст да се нека ставка смањила, а да није требало, градоначелник има могућност да то и коригује", рекао је Ђурђевић. Ђурђевић је напоменуо да се помињало често да је скупштинска већина амандманима умањила нека давања социјалним категоријама, те демантовао те наводе. "Није тачно. Овим ребалансом повећана су давања за социјалне категорије за 800.000-900.000 КМ.

Оно што је смањено су ставке у кабинету градоначелника, које се односе на неке једнократне помоћи и дознаке", навео је Ђурђевић. Ђурђевић је појаснио да су у буџетском рјешењу за ову годину биле двије ставке од 35.000 КМ, а сада је предложено да оду на 100.000 КМ, што је повећање за око 130.000 КМ. "Новембар је. Када смо усвајали буџет износ за ту намјену је био 35.000 КМ и нисмо сматрали да за мјесец и по-два, колико остаје до ступања на снагу ребаланса, треба толико повећавати... Друга ствар – имамо установу која се бави том проблематиком, а то је Центар за социјални рад, која има своје комисије и стручне раднике који имају евиденције о тим лицима.

То је једини начин да се одговорно помогне лицима у потреби", рекао је Ђурђевић. Он је још једном указао да није прибјегнуто никаквим смањењима, већ је ријеч о знатном повећању средстава. Ђурђевић је подсјетио да је друга ствар коју су помињали политички опоненти – питање плата. "Приједлогом који смо добили у скупштинску процедуру предвиђено је милион КМ за повећање плата у Градској управи. Сматрамо да је тај износ превелики, имајући у виду то да од почетка године немамо начелнике одјељења, немамо замјеника градоначелника...

Само по тим основама уштеђено је 500.000 до 600.000 КМ", напоменуо је Ђурђевић, који је и предсједник Скупштине града Бијељина. Он је рекао да се у градским одјељењима појављују нови савјетници који, дефакто, врше функцију начелника одјељења и повећане су им плате. "Постоји десет савјетника по одјељењима и три лична савјетника градоначелника, а у Градској управи је и повећана цијена рада.

Примљено је и 30-40 нових радника, као и знатан број радника по уговору о дјелу, под образложењем да је дошло до повећања обима посла", рекао је Ђурђевић. Ђурђевић је указао да су из Градске управе приједлогом ребаланса ишли на то да буду смањене плате у свим другим јавним установама у Бијељини, а да једино њима буду повећане плате, због чега је скупштинска већина и уложила амандмане, јер је неправедно према радницима у тим установама. Он је подсјетио да је осма редовна сједница Скупштине града имала 18 тачака, од којих је 15 било приједлог градоначелника и 14 их је усвојено.

"Прича о неком блокирању од скупштинске већине не пије воду и то се, црно на бијело, види и овдје, али и са претходних сједница. Једина одлука која није добила потребну већину је прелазак на трезорски систем пословања Аграрног фонда, а о томе ће више говорити директор Златан Лазаревић", рекао је Ђурђевић. Ђурђевић је рекао да је битна и одлука о преласку на трезорски систем пословања Одсјека за локални и економски развој града Бијељина, за који је рекао да одлично ради свој посао, спроводе пројекте и промовишу град.

Он је подсјетио да је било још тачака, и о имовинско-правним односима, гдје је Коалиција заузела став да у свим случајевима продаје јавне имовине, са продручја одређених мјесних заједница, град средства која тиме добије обавезно уложи у те мјесне заједнице, а да се њима не крпе друге ставке. Ђурђевић је напоменуо да је било ријечи и о тачкама Комисије за избор и именовања. "На претходној сједници расписали смо конкурсе за сва лица у мандатима вршилаца дужности, да се спроведе јавна процедура и да људи уђу у пуне мандате од четири године . Тешко је очекивати од некога ко буде именован за в.д. да иде у реформе", рекао је Ђурђевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана