Од рака дојке све чешће оболијева млађа популација

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Предсједник бањалучког Савеза жена обољелих од карцинома дојке "Искра" Сузана Кекић рекла је Срни да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске лани због ове болести оперисано 1.000 жена и да све чешће оболијева млађа популација.

"У Удружењу имамо дјевојке од двадесет и нешто година које су оперисале карцином дојке и у процесу су лијечења, због чега радимо и едукације у средњим школама", навела је Кекићева. Кекићева је рекла да је рак дојке најчешћи малигни тумор код жена, нагласивши да је важно радити на превенцији да би ова опака болест била откривена на вријеме и успјешно лијечена. "Ако се рак дојке открије на вријеме, у 90 одсто случајева је изљечив", рекла је Кекићева.

Она је истакла значај скрининг мамографије која би смањила смртност од ове болести и поручила да свака жена послије 40. године треба редовно, на сваке двије године, да обавља овај преглед. Кекићева је навела свој примјер, истичући да је прошло 18 година од када је одстранила карцином, комплетну дојку јер је болест била малигна.

"Трошкови лијечења од карцинома су минимум 100.000 КМ, све зависи од терапија, Што се прије открије, болест је изљечива. Јефтиније је платити скриниг мамографију, него лијечење жене од карцинома, због чега идемо са тим да се што прије скриниг уведе као обавезан превентивни преглед", истакла је Кекићева.

Она је навела да у свијету у неким државама ако особа одбије два до три позива за скрининг мамографију, у случају оболијевања нема право на бесплатно лијечење.

Кекићева је рекла да ће представници Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" у суботу, 19. марта, изласком на Тргу Крајине указати на ову опаку болест и грађанима дијелити нарцисе и брошуре ради указивања на ову болест и важност превенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана