Од октобра: Труднице понедјељком иду на тестирање

Данијела Бајић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Болнице широм Републике Српске спремно дочекују октобар, када би већ првог понедјељка у том мјесецу труднице могле да дају узорке крви за неинвазивну пренаталну анализу (НИПТ), којом се одређује ризик од поремећаја хромозома код фетуса.

На радост свих парова у Српској који планирају потомство, здравствене установе приводе крају посљедње припреме за увођење нове услуге коју ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања РС.

Фонд је трудницама уз упутницу надлежног љекара у протеклих неколико мјесеци рефундирао трошкове ове анализе у приватним лабораторијама.

Међутим, када се обезбиједе услови за НИПТ на Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, како су навели у Фонду, то више неће бити пракса, што се како је раније најављено очекује од октобра. 

Директор Болнице Градишка Рајко Додик казао за “Глас” да су са представницима УКЦ-а, који ће преузимати узорке и даље просљеђивати на анализу, потписали уговор.

- Наша обавеза је да трудници извадимо крв и по већ утврђеним прописима пошаљемо на УКЦ. Договорено је да ће лаборанти у болницама крв за пренатални тест трудницама узимати само понедјељком, јер узорак треба у року од три дана од момента узимања да буде анализиран - казао је Додик.

За увођење нове услуге спремна је и Болница Зворник, а директор ове здравствене установе Иван Поповић је истакао да су остале неке ситнице које рјешавају у ходу те да ће и то бити завршено до октобра.

- Ови узорци, као и сви остали које шаљемо у Бањалуку на анализу, биће транспортовани нашим санитетским возилом уз све потребне мјере, које прописи налажу - казао је Поповић. 

Директор Болнице Невесиње Велибор Миливојевић казао је да ова установа већ сад, што се тиче спремности, може почети са узимањем узорака.

- Чим добијемо зелено свјетло од УКЦ-а да можемо слати узорке крви трудница на анализу ми ћемо почети да пружамо ту услугу - истакао је Миливојевић додајући да је особље ове болнице оспособљено за пружање нове услуге, јер је готово исти поступак и код других узорковања.

Директор требињске болнице Недељко Ламбета казао је да је већ стигао већи дио потребног материјала за ову анализу. 

- Добили смо смјернице за гинекологе шта треба да ураде. Наш кадар је већ оспособљен и за ту услугу, која ће много да значити трудницама, које су до сада због пренаталног теста ишле у Мостар и то о свом трошку - рекао је Ламбета.

Олакшање 

Да ће ова услуга у јавним здравственим установама и те како олакшати трудницама сматра и предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Сњежана Мисита.

- Свакодневно нам се обраћају жене са питањима када ће пренатално тестирање бити доступно и у болницама - рекла је Мисита, додајући да ће то сигурно подстаћи парове да се лакше одлуче на потомство. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана