Очекују се мањи приноси грожђа због лошије године

Срна
Очекују се мањи приноси грожђа због лошије године

ТРЕБИЊЕ - Овогодишњи род грожђа у источној Херцеговини могао би бити нешто мањи него лани усљед лошије године, због чега су приноси знатно слабији и у земљама окружења, рекао је Срни власник винарије "Анђелић" из Требиња Драган Анђелић.

Анђелић је напоменуо да се још не може рећи да ли ће ово бити лоша година по херцеговачке виноградаре, што ће зависити од сљедећих мјесец дана.

"Код нас је грожђе за сада још добро, али наредних мјесец дана, до бербе треба да се одржи род", рекао је Анђелић.

Он је указао да ове године постоји велики проблем са родом грожђа у западној Херцеговини и Србији, а највјероватније и у Сјеверној Македонији, у којима је грожђе страдало, те истакао да сматра да није само ријеч о класичној болести грожђа, него и лошој години и неповољном распореду падавина.

"Деси се таква, лоша година једном у 10 година наиђе такав циклус и иако винари раде све како треба и поред свих напора приноси буду мањи", рекао је Анђелић и подсјетио да је посљедња лоша година по род грожђа била 2014. у цијелој Европи.

Он је додао да се, због мањих приноса, очекује да ће грожђе ове године бити скупље.

Према његовим ријечима, прва берба грожђа шардонеа у требињским виноградима, као и обично, очекује се око 20. августа, када ће се знати какви ће бити приноси.

Директор требињског "Агрофина" Тамара Драговић рекла је Срни да се у виноградима овог предузећа, које је највеће виногорје у Републици Српској и под виноградима има око 160 хектара, очекују за око 10 до 15 одсто мањи приноси него прошле године.

"Доста добро смо сачували грожђе и обавили све неопходне заштите, али је било и болести биљке због обилних падавина", појаснила је Драговићева.

Она је навела да је сада фаза шарања зрна и да је зато важно да буду суначани дани да би грожђе сазрело, а берба би требало да почне од 5. до 10. септембра, с тим да ће шардоне, који је ранија сорта, код њих почети да се бере за око 20 дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана