Обука васпитно-образовних радника у процесу спровођења инклузије

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Теслићу је одржана дводневна обука васпитно-образовних радника за израду и примјену индивидуализованог васпитно-образовног програма, организована у оквиру пројекта "Унапређење инклузије и партнерства са породицом у васпитно-образовном процесу".

Обука је одржана за 180 учесника из предшколских установа и установа које проводе програм предшколског васпитања и образовања, у организацији Министарства просвјете и културе Републике Српске и уз подршку Канцеларије Уницефа БиХ.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић рекла је да је циљ обуке оснажити васпитно-образовне раднике у процесу спровођења инклузије, односно да се створи ефикаснији и квалитетнији систем услуга предшколског васпитања и образовања за свако дијете, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Она је појаснила да постоји потреба да васпитно-образовни радници прођу обуку, имајући у виду да израду индивидуализованог васпитно-образовног програма врше чланови једног од стручних органа установе на основу налаза и мишљења стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, а да за дјецу која немају налаз и мишљење комисије овај индивидуализовани програм израђује опсервациони тим установе.

"На овај начин пружиће се додатна подршка васпитно-образовним радницима, дјеци са сметњама у развоју и њиховим породицама", истакла је Цвијановићева, која је присуствовала обуци у Теслићу.

Предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено је 76 дјеце са сметњама у развоју, која имају налаз и мишљење комисије.

Према подацима из годишњих програма рада установа, у предшколске установе уписано је и око 130 дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја која су у периоду опсервације, а немају налаз и мишљење стручне комисије.

Укључивање дјеце са сметњама у развоју у предшколске установе и организовање континуираних обука за васпитно-образовне раднике је један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе, будући да студије показују да је ефекат предшколских интервенција већи код дјеце из социјално угрожених категорија, нарочито дјеце са сметњама у развоју, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана