Обука медицинара значајна колико и инкубатори

Милијана Латиновић
Обука медицинара значајна колико и инкубатори

БАЊАЛУКА - Уз набавку транспортних инкубатора морамо створити и услове у свим родилиштима, обучити љекаре и сестре да се набављена опрема искористи у пуном капацитету, а када све то завршимо Српска ће предњачити у регији по квалитету неонаталне медицине.

Истакла је то за “Глас Српске” предсједница Удружења педијатара РС Јелица Предојевић Самарџић, изразивши велико задовољство одзивом на хуманитарну акцију “С љубављу храбрим срцима” која је крајем децембра прошле године у мисији сакупљања новца за обезбјеђење транспортних инкубатора окупила бројне хуманитарце.

- Донације још пристижу, а многе су тек најављене. Више од 150 предузећа, организација и појединаца из Српске придружило се овој акцији - казала је Предојевић Самарџић.

Појаснила је да је удружење организовало неколико састанака са педијатрима и неонатолозима из цијеле РС, те одржало сједницу предсједништва на којој је формирана радна група чији је задатак припрема приједлога комплетне техничке спецификације инкубатора и пратеће опреме за сигуран транспорт новорођенчади.

- Радну групу чине чланови супспецијалисти неонатолози, педијатри интензивисти и доктори који по својој стручности најбоље могу одговорити овом задатку. Циљ радне групе је и да анализира потребе свих родилишта на територији Републике, како би на једнообразан начин испунили тражене потребе за транспортним инкубаторима - истакла је Предојевић Самарџић, изразивши наду да ће новца бити довољно да се осигура дио опреме и за родилиште у ФБиХ и Косову и Метохији.

Нагласила је да радна група тренутно припрема и анализира спецификације потребне опреме, што је технички можда и најзахтјевнији дио пројекта.

- Ријеч је о веома сложеном пројекту који захтијева велико стручно знање из неонатологије и педијатрије, али и познавање организације здравственог система. У току акције “С љубављу храбрим срцима” наглашавали смо сложеност пројекта, јер, спровођење циљева акције није само набавка транспортних инкубатора, она је јако важна, али треба створити услове у свим родилиштима да се набављена опрема искористи у пуном капацитету. Желимо дати много већи допринос нашем здравственом систему кроз организацију неонаталне заштите, едукацију особља и набавку опреме - казала је Предојевић Самарџић.

Додала је да су рангирали родилишта по броју порода на годишњем нивоу те да је жеља да унифицирају и стандардизују мјере реанимације, ниво опреме у родилиштима и наравно ниво стручности љекара и медицинских сестара који раде у родилиштима и неонаталним одјељењима.

- С тим циљем ће бити организовани акредитовани курсеви од стране сертификованих стручних организација. Реализација пројекта трајаће неколико мјесеци. Стручне комисије обилазе родилишта у свих десет болница РС да би на лицу мјеста уочили недостатке које ћемо овим пројектом настојати отклонити. У остварењу циљева ићи ћемо корак по корак да створимо услове да набављена опрема буде у пуној функцији, а за то нам требају обучени људи. Опрема мора бити стручно и рационално изабрана - рекла је Предојевић Самарџић.

Донаторско вече у оквиру акције “С љубављу храбрим срцима”, под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, одржано је 26. децембра прошле године. Институције, привредници и грађани сакупили су више од милион марака за куповину транспортних инкубатора који за новорођенчад значе живот.

Тим

Јелица Предојевић Самарџић је казала да реализацију пројекта чланови Удружења педијатара РС обављају волонтерски.

- Више од 30 педијатара изабраних на основу стручности и знања ангажовано је у реализацији овог пројекта. Надам се да ћемо уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите РС успјешно реализовати овај пројекат, јачајући тако и наш здравствени систем - рекла је Предојевић Самарџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана